НАЧАЛО » българия

Спрените проекти по "Околна среда" още се проверяват

Опозиция и управляващи се обвиняват взаимно за негативите от замразените средства по програмата

fb
3E news
fb
31-03-2014 09:10:00
fb

Опозиция и управляващи влязоха в задочен спор кой е по-виновен за замразените средства по "Околна среда" и за негативите, които България ще обере заради липсата на адекватна политика в сектора. ГЕРБ и БСП влязоха в задочен спор относно замразени евросредства. На пресконференция в неделя от ГЕРБ обявиха, че България може да загуби всички пари по Оперативната програма "Околна среда", ако до края на май правителството не договори с Брюксел размразяването им.

Средствата бяха спрени в края на миналата година, а екоминистърът Искра Михайлова обеща, че до края на март средствата ще бъдат размразени.

От опозицията припомниха, че около 900 милиона евро бяха блокирани в края на миналата година заради засечени нередности и предупредиха, че ако не се възстановят плащанията, ще се окаже, че България непредвидено е платила около 2 милиарда лева, които няма да бъдат възстановени от Европа.

Правителството не може да спре да финансира вече започнатите проекти. В 50 града вече улиците са разкопани, каза бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Въпросните 2 милиарда никой не ги е предвидил като разход в бюджета и това автоматично означава, че ще има свръхдефицит над позволените от Брюксел 3 на сто, допълни ексминистърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Според лидера на БСП Сергей Станишев притесненията на опозицията са в повече. "ГЕРБ по-добре да си мълчат, защото по тяхно време бяха забатачени нещата. Средствата са спрени заради тях", каза Станишев.
 
Министърът на екологията Искра Михайлова пък допълни по БНТ, че разбира притесненията на опозицията, но блокирането на парите е заради лошо управление в периода 2011-2013 година. Тя добави, че преговорите с евроинституциите продължават.

В момента проектите все още се проверяват от българския одитен орган- Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС". Преди 10 дни Михайлова посочи, че финасовата корекция може да достигне 113 млн. лева при първоначални прогнози от 47 млн. лева. Освен това са открити и други нередности от 2008 г., които са свързани с липсващи документи за селекцията на определени проекти, които трябва да бъдат открити. 

До 13 април трябва да изпратим в Брюксел предложенията си за финансова корекция на конкретни проекти или за цялата оперативна програма, посочи Спиридон Александров, директорът на оперативната програма. Надяваме се да намалим предлположенията от 113 млн. лева загуби. 

Управляващите все още обаче не са конкретни какво ще се случи- логиката е финансова корекция на конкретни проекти да се наложи ако нарушенията са по-малки, при необходимост обаче всички или повечето проекти да получат максималната 25% финансова корекция ще е непосилна задача за българските общини, защото проектите са много скъпи. Затова се мисли за вариант, в който държавата ще поеме част от санкциите. 

Може да се наложи и плоска финансова корекция върху цялата програма, в случая държавата ще поеме цялата санкция.

Кой вариант ще избере българското правителство окончателно все още не е ясно.

По оперативна програма "Околна среда" се изпълняват големите инфраструктурни проекти за канализация и пречиствателни станции.

Околна среда
замразени средства
спрени проекти
Искра Михайлова
ГЕРБ
БСП
По статията работи: