НАЧАЛО » българия

Според стенограмата на правителството проектът за Карадере ще се изпълнява за три години

Инвеститорът има друг спрян проект на местността Тузлата в Шабла

fb
3E news
fb
25-03-2014 03:06:00
fb

Правителството публикува стенограмата от заседанието на 19 март, на което одобри проекта на "Мадара Юръп" в местността Карадере за издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект.

Цялостният комплекс „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“ предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в Зона за отдих „Бяла-север“ в гр. Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Предвижда се създаването на над 500 преки работни места. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Проектът ще се изпълнява в рамките на три години в периода септември 2014 – септември 2017 г., съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Единствен той и премиерът Пламен Орешарски коментират проекта, нито един от министрите не задава въпроси по неговите характеристики. "За съжаление не е високо технологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим", предлага Орешарски.

Министърът на икономиката Драгимир Стойнев оттегли искане за определяне на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението на проекта. Това с друга инициатива ще бъде предложено, така че предлагам тази работна група сега да не я одобряваме, коментира той

Уважаеми колеги, в Министерство на икономиката и енергетиката постъпи предложение от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Мадара Юръп“ АД.

Спрян проект в Тузлата

Междувременно стана ясно, че инвеститорът, който стои зад проекта за курорт на Карадере, е започнал строеж в местността „Тузлата" до Шабла чрез друга своя фирма, информира Би Ти Ви. Проектът е бил спрян, заради липса на екооценка, каквато няма и „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“.

Строежът в Тузлата е спрян през 2009 г. Инвеститорът разделя терена на осем парцела, за да не се налага екооценка. „На това място, което е частна собственост, преотредено за изграждане на туристически комплекс, трябваше да бъдат изградени 15 сгради на обща площ около 300 декара. В тия 15 сгради, съответно ниско строителство, съобразено с нормите”, обясни пред Би Ти Ви зам.-кметът на община Шабла Мариян Жечев.

Разследване на сайта „Биволъ” показва, че зад фирмата стои същият инвеститор, който получи клас А с проекта си за Карадере. „Става въпрос за същия инвеститор чрез една друга негова фирма – „Бългериън пропъртис”. Те вече са били санкционирани, опитали са се да заобиколят закона по същата схема, по която той е бил заобиколен в разрушения строеж „Златна перла”, разказа журналистът от „Биволъ” Атанас Чобанов.

 От партия „Зелените" предупреждават, че ако започне процедура по изпълнение на проекта, ще бъде нарушено европейското екологично законодателство. Мястото е защитено по две директиви и е част от мрежата НАТУРА 2000.

„Това, което поне вербално казват от агенцията, е, че проектът включва 247 дка, в които ще се изградят 1200 къщички и хотели, което означава, че на декар ще има над пет къщички, това са кибритени кутийки вътре, наредени една до друга, това е невъзможно, невероятно. Това вече е свръхзастрояване”, коментира Андрей Ковачев от партия „Зелените".

Братът на Сергей Станишев вече не участвал в проекта

Братът на Сергей Станишев Георгий отрече в "Лице в лице" по Би Ти ВИ участието си в проекта, той е участвал в първоначалния проект от 2008 г., поканен от известният английски архитект Норман Фостър, но през същата година кризата е стопирала проекта. Той заплаши всеки, който вкарва името му в проекта със съд, а преди това с бой.

Инвеститорът публикувал собствениците в търговския регистър

Компанията, която иска да строи хотели и къщи за продажба в местността Карадере, "Мадара Юръп" АД разпространи тази вечер през ПР агенция кратко съобщение, че в Търговския регистър могат да бъдат проверени кои са действителните собственици на фирмата

Те уточняват, че с това са спазили изискванията на известния като закона Цонев-Пеевски за офшорните дружества (Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим) и обещават още информация във вторник. 

В "Мадара Юръп" влзиат две фирми "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид" (мажоритарен собственик) и "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид", в която първата е основен акционер. И в двете дружества като действителни собственици са посочени едни и същи лица - 8 британски граждани, посочва dnevnik.bg.стенограма
Правителство
срок на изпълнение
Мадара Юръп
спрян проект в Тузлата
собствениците в търговския регистър
По статията работи: