НАЧАЛО » българия

Социолог: дефиницията за "енергийна бедност" трябва да се изчисти от политическата съставляваща

Преди да се определят спецификите за енергийно бедни трябва да се изчисти структурата на потребление

fb
3E news
fb
21-03-2016 11:51:00
fb

За да се определи кой е енергийно беден трябва да се разработи национална методика, която да отчита спецификите. Тогава чак трябва да се мисли за подкрепа на енергийно бедните. Разработката на методика не изисква кой знае колко ресурси, но преди това трябва да се изчисти структурата на потребление и да се прекъсне наливането на публични средства в цените на тока. Подобна стъпка означава и прекъсване на политическата съставляваща в цената на тока. Това коментира пред БНР социологът Тодор Галев.

Субсидиране чрез енергийни помощи, това е класическата схема, която прилага държавата към социално слабите, на които им е трудно да си плащат сметките си. Това обаче не решава проблема. Парите се изхарчват, идва следващият отоплителен сезон и отново сме в същото положение, това коментира за БНР социологът Тодор Галев.

По класическия начин държавата определя и кой е "енергийно беден":

„Прилагаме една дефиниция, която е много лесна – над 10% от разходите на домакинството да отиват а ток. Процентът на разходите обхваща дори и високия клас доходи на домакинствата. Домакинство с доход 3 хиляди, 4 хиляди или 5 хиляди лева, нищо, че плаща 300, 400 или 500 лева за електроенергия, то не е "енергийно бедно" в никакъв случай“, заяви Галев. Той уточни, че цените за енергийна бедност през последните три години вървят от 25% до 61% като дял домакинства. Това според него е доказателство, че по този начин може да се прави политика в този сектор и „да се мислят мерки, след като има такова огромно различие в оценките на това, кого трябва да засегнат те.

Говорим за големи малцинствени групи, припомни социологът. По думите му първо в този сектор трябва да се изчисти т.нар. „сивота, чрез събиране на информация за реалното енергийно потребление“, както и на неговата специфика.

„Защото една голяма част от домакинствата по сегашната методика не полагат никакви усилия да се справят с подобряване на ефективността на енергийното си потребление“, припомни той.

По думите на Галев трябва да се разработи национална методика, отчитаща националните специфики и тогава да се мисли как да бъдат подкрепени т.нар. „енергийно бедни“.

Механизмът който се обмисля сега включва оценка на потреблението на електроенергия за определен период в миналото (примерно за последните 3 месеца). “Ако имаш над определено количество потребление на енергия не си подходящ за подпомагане, защото се смята, че имаш други причини за това потребление, независимо какъв процент отиват за заплащане на тази енергия“, обясни социологът. По думите му това е справедливо и означава, че средните домакинства ще получат подкрепа за енергийна бедност, а богати домакинства – не.

Тази мярка обаче би била с краткосрочна ефективност, ако е сама по себе си.

Друга мярка, която се обсъжда е енергийно бедните да останат на регулирания пазар. Тук става въпрос за това колко от битовите потребители са готови и ще могат да минат на свободния пазар. Защото няма логика, ако свободният пазар наистина заработи и както ни убеждават това доведе до намаление на цените на него, енергийно бедните потребителите да бъдат задържани на регулирания пазар.

„Не може да очакваме, че всички потребители масово ще се втурнат към свободния пазар. Ако либерализацията заработи и процедурите за преминаване на свободния пазар са ефикасни и бързи може да се окаже, че именно на енергийно бедните ще е изгодно преминаването на свободния пазар“, коментира Галев.

В същото време той обясни, че трябва да се има предвид, че „включително подкрепата за енергийно бедните през сметките за ток ,чрез запазване преференциалните цени означава отново краткосрочно решение и наливане на публични средства , без да се промени структурата на потребление. Наливането на публични средства се прави за задържане на цената на тока на нивата към момента, защото никой от политическите сили не иска да предприеме стъпката за увеличаване на цената на тока, защото това ще рефлектира в социално недоволство и публични протести“.

„Трябва да се разработи нова метод на енергийно бедни“, обясни Галев, като допълни, че това не се е случило през последната година, въпреки че не изисква кой знае какви ресурси. Според социолога отговорът на въпроса защо не се случва това, е , „че по този начин ще се намали възможността за политически целево раздаване на целеви средства“. Нещо, което е изключително важно по време на избори. 

енергийна бедност
либерализация на електроенергийния пазар
цени на тока
По статията работи:

Маринела Арабаджиева