НАЧАЛО » българия

София търси проектант за трамвайни трасета и идеи за паметника “1300 години България”

Архитекти поискаха оставката на главния архитект на София и на директорите на Метрополитен и София Тех Парк

fb
3E news
fb
27-01-2014 10:01:00
fb

Конкурс за проектиране на трамвайни трасета се очаква да обяви Столична община в близките месеци. Все още не е ясно обаче за кои точно направления става дума, тъй като в момента се правят разработки, а резултатите от тях ще са ясни през февруари. Това каза главният архитект на София Петър Диков преди дни.

 

Гръбнакът на градското движение в София трябва да е именно релсовият транспорт и не случайно конкурсът за подоготовка на технически проекти за развитието на трамвайната система е заложен в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Диков увери, че дори този ранен етап ще се финансира по европейски програми.

 

Един от очакваните проекти е този за трамвайната линия покрай Семинарията през Борисовата градина в посока кв. “Дървеница”, чието изпълнение се готви от години, но така и не се случва. През пролетта на 2013 година имаше граждански акции “против” реализацията му, като се чуха различни мотиви – от аргумента, че ул. “Николай Габровски” е тясна и на нея няма място за трамвайна линия, до недоволството на екоактивистите от евентуалното изсичане на няколко стотин дървета.

 

Наесен перипетиите около (не)случването на трасето продължиха с дискусията трябва ли проектът да се прехвърли към новосформираното инфраструктурно министерство. Под юрисдикцията му по принцип попадат обекти от първа и втора категория на стойност над 10 млн. лева. В крайна сметка ведомството, ръководено от Иван Данов, пое изпълнението на проекта. Миналата седмица обаче пресцентърът уведоми медиите, че връща проекта за трамвай при Семинарията на Столична община с мотива, че в приложената документация липсват доказателства за категорията на обекта и прогнозна стойност. Ден по-късно главният архитект отрече към онзи момент в местната администрация да е пристигало писмо от МИП.

 

В готовност за конкурси

 

Водена от изискването и на гражданското общество, и на колегията за повече прозрачност, Столична община се зарече в бъдеще да залага все повече на конкурсното начало – “така, както го направихме с конкурса за нова визия на центъра на София”, коментира Диков. В тази връзка той се похвали, че на 23 януари вече има стартирал такъв за възлагане на проекти за обновяване и реконструкция на общо 33 детски градини, училища, социални и културни обекти.

 

През идните дни се очаква да бъде обявен и дългоочакваният конкурс за идеи за паметника “1300 години България” до НДК. Диков коментира, че забавянето се е наложило заради усложненията около уреждането на авторските права и разнопосочното мнение на гилдията дали изобщо да се организира тази надпревара. “В крайна сметка преодоляхме разминаванията с изискванията по Закона за обществените поръчки и до дни предстои да обявим конкурс за творчески идеи”, обяви главният архитект.

 

През тази седмица ще се състои и обществено обсъждане по заданието на търга за изработването на Подробен устройствен план на Борисовата градина. След провеждането му в срок от две седмици може да се подават предложения за изменения и допълнения, така че след това да се проведе второ обсъждане по вече изготвения проект с критерии и изисквания. Конкурсът се очаква да бъде обявен в края на месец февруари. През първата половина на март пък ще бъде обявен и конкурс за проектирането на Княжеската градина.

 

Заявката на Столичан община обаче не спря архитектите от Група Град да припомнят, че през последните години множество важни за обществото и града големи публични пространства като кръстовищата на 2 нива на “Лъвов мост” и на бул. “България”, новите сгради в София Тех Парк, реконструкцията на Централна ЖП гара София и други не са били заченати конкурсно. “Не заслужиха ли тези обекти конкурентност на идеи и проектни решения?”, питат те.

 

С остра критика към установилата се “широка практика” на безконкурсно начало Група Град излезе с отворено писмо до главния архитект Петър Диков с искане за оставката му. Не само неговата, но и на изпълнителните директори на “Метрополитен” (инж. Стоян Братоев) и на София Тех Парк (арх. Елица Панайотова). В ролята си на възложители на обществени поръчки те “намериха вратички в законите за избягването на конкурсното начало”, посочва се в писмото.

трамвайни трасета
столична община
Петър Диков
проектиране
конкурс
архитектура и градоустройство
По статията работи: