НАЧАЛО » българия

София обявява конкурс за най-добър макет за екоселище по проекта MILD HOME

Общината ще приема идеи от кандидатите от началото на януари до 21 февруари за „зелен комплекс“ в с. Мрамор

fb
3E news
fb
30-12-2013 06:37:00
fb

В първите дни на януари Столична община ще обяви конкурс за най-добър проект на "зелено” селище, в което консумацията на енергия в сградите ще е минимална, а къщите трябва да са на принципа "направи си сам”. Това съобщиха от пресцентъра на общината, като уточниха, че ще се приемат предложения до 21 февруари.

Екоселището ще бъде разположено върху терен в с. Мрамор, район "Връбница”. Мястото е предпочетено пред четири общински терена и притежава всички необходими характеристики за проектиране на модел за природосъобразен коплекс.

Кандидатите трябва да заложат на екологични строителни материали и внедряването на възобновяеми източници на енергия за нуждите на селището, обясниха от общината.

Конкурсът е част от двугодишния общински проект MILD HOME, финансиран по Програма за транснационално сътрудничество "Югоизточна Европа 2007-2013” и в сътрудничество с Българската търговско промишлена палата и Европейския институт по труда. Водещ партньор по проекта е Съюзът на търговските камари на регион Венето, Италия. Освен България и Италия, в него участват партньори от Румъния, Австрия, Унгария, Гърция и Сърбия.

Всички подадени идеи ще бъдат разгледани от техническа комисия в общината. Най-добрите разработки пък ще бъдат селектирани от жури с доказани експерти в архитектурата, градоустройството, екостроителството и възобновяемите енергийни източници.

Победителят в конкурса ще има възможността да доразработи идеята си в сътрудничество с екип от експерти на българските партньори. Финалният вариант на модела за еко селище ще бъде представен пред останалите страни по проект MILD HOME през март.

 

зелено селище
конкурс
столична община
По статията работи: