НАЧАЛО » българия

София е домакин на 5-та среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC

fb
3E news
fb
21-06-2018 11:53:00
fb

На 29 юни 2018 г. в резиденция „Бояна“ в София ще се проведе петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC. Домакин на форума ще бъде министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Очаква се в него да участва заместник-председателят на Европейската комисия за Енергийния съюз Марош Шефчович, еврокомисарят за климат и енергетика Мигел Ариас Канете, вицепремиерът Томислав Дончев, енергийни министри от региона и други, съобщи пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Участниците в събитието ще дискутират актуалното състояние и постигнатия напредък по приоритетните газови проекти в региона, регионалното сътрудничество в областта на електроенергията, ВЕИ и енергийната ефективност и други. В рамките на форума ще бъдат подписани редица документи: решения на националните регулатори за освобождаване на организатора на проекта IGB от правилата за достъп, споразумение за сътрудничество с Трансадриатическия газопровод, меморандум за разбирателство между Българския енергиен холдинг и Европейската инвестиционна банка във  връзка с изграждането на IGB и други.

Инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа стартира през февруари 2015 г. в София. Целта на групата на високо равнище е задълбочаване на регионалното сътрудничество в газовия сектор, гарантирайки сигурност и устойчивост на доставките и конкурентоспособност на енергийната политика на ЕС. На срещата в Букурещ през миналата година инициативата бе допълнена със съвместен подход към електроенергийния пазар, енергийната ефективност и развитието на възобновяема енергия.

групата на високо равнище
междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа
CESEC
приоритетните газови проекти
регионалното сътрудничество
електроенергия
ВЕИ
Енергийна ефективност
IGB
Трансадриатическия газопровод
Българския енергиен холдинг
Европейската инвестиционна банка
По статията работи:

Галина Александрова