„Софийска вода“ ще инвестира близо 14 млн. лева през 2018 г. в изграждането на канализация

„Нинджите“ са специализираният екип, който спомага за предотвратяването на тежки аварии по натоварени столични булеварди

Екип „Канализационни услуги“ демонстрира как каналопочистващата машина МАН работи
Източник: Софийска вода

„Софийска вода“   ще вложи  близо 14  млн. лева  за отвеждането на отпадъчните води и за изграждане и рехабилитация на канализационната мрежа при изпълнението на инвестиционната си програма. Това са близо 2 млн. лева повече от средствата за тази цел през 2017 г., и с 4 млн. лева повече от тези, дадени през 2016 г.  
 
„Поддържането на  канализационната  мрежа е много важен аспект от дейността на  „Софийска вода“,  макар за хората  това  да  остава невидимо, защото се случва под  повърхността на земята.  През 2018 г. ще инвестираме близо 14 млн. лева, ще изградим нова канализация и ще продължим да поддържаме канализационната система в много добро състояние“,  каза  Васил Тренев,  изпълнителен директор на  „Софийска вода“. 
 
Предвиденото е за изграждане на нова канализация, както и  за  рехабилитация на вече съществуващата.   Част от канализационната мрежа в столицата е строена в края на 19 век.  „Софийска вода“  поддържа близо 1700 км канализационна мрежа и още 4000 км водопроводна.  
 
Едни от най-важните инфраструктурни проекти през тази година са  изграждането на канализация  в кв. „Симеоново“, в кв. „Орландовци“ и започналата реконструкция на канал по ул. "Граф Игнатиев“ и на пл. “П. Славейков“. Предвиждат се и подобрения на метан-танковете и ко-генераторите на СПСОВ Кубратово на стойност над 4 млн.  лева. Много средства са предвидени и за реконструкция на канализация и водопровод в „Красно село“, в „Бенковски“, както  и в други квартали на София. 

Изграждането на канализационната мрежа“ става с активното сътрудничество на Столична община. Съгласно  допълнителното споразумение  с нея са договорени  допълнителните инвестиции от над 4  400  000 лева.
 
Екипите на  „Софийска вода“  ежедневно извършват профилактика на канализационната мрежа,  а  графикът се изготвя въз основа на критичността на съоръженията. Редовно се прави обследване чрез комплексни практики, доказани по света,  като видео заснемане чрез роботи-камери, ръчни камери, чрез изграждане на компютърен хидравличен канализационен модел и др.  В ниските райони, където наклоните на мрежата са малки и се натрупват наноси, честотата на превантивните дейности е завишена, за да се избегне риск от наводнения.   
 
„Организацията на нашата дейност основно залага на превантивната дейност, така че  канализацията  да е почистена и подготвена за лошо  време и проливни  дъждове.  За откриване на проблемни участъци  в тръбите създадохме и специален   екип за физическо обследване“, коментира Станислав Станев, директор "Експлоатация  и поддръжка" на  „Софийска вода“  . 
 
Всъщност това е единственият подобен екип в България, който на живо  обхожда канализацията отвътре и неслучайно е наречен „нинджите“. Екипът за обследване на големи колектори проверява и заснема в реално време и по този начин предотвратява бъдещи сериозни пропадания, включително  на главни булеварди с интензивен трафик.  Професионалистите са преминали специализирано обучение и са оборудвани със специално защитно облекло, тъй като в каналите работят във взривоопасна среда, и има риск от наличие на опасни газове. При придвижванията в канали има още една специфика - ако нормално човек се придвижва с 3-5 км/ч, в каналите това става много по-бавно, със скорост до 500 м/ч. 

Канализацията се почиства и със специализирана техника. Най-новата придобивка на екипа  е каналопочистваща машина МАН на стойност 976  000 лв. без ДДС. „Софийска вода“  разполага с техника и оборудване за почистване на системата, като освен  11-те каналопочистващи машини,  има и багери, камери, самосвали и други, на обща стойност близо 6 млн. лева.

Част от ключовите ВиК проекти на „Софийска вода“ за 2018 г.:

 

Община

Квартал

Проект

Прогнозна стойност 2018

Статус

Витоша

Симеоново

Изграждане на Главен канализационен клон II по ул. Извор и ул. Шумако и реконструкция на водопроводи в обхвата на Главен канализационен клон II, кв. Симеоново

1 450 000

в процес

Връбница

Модерно предградие

Изграждане на нова канализация и реконструкция на улични водопроводи по ул. Стефан Дуньов

580 000

ще стартира

Връбница

Модерно предградие

Изграждане на канализационна мрежа и реконструкция на водопровод по ул. "Справедливост"

626 560

ще стартира

Красно село

Център

Реконструкция на канализация и водопровод ул." Георги Софийски", ул. "Яков Крайков", локал на бул."Ген. Е. Тотлебен"

1 270 000

ще стартира

Лозенец

Лозенец

Реконструкция на канал по бул. "Арсеналски" - безизкопна рехабилитация

270 000

ще стартира

Младост

Горубляне

Изграждане на В и К инфраструктура на кв. "Горубляне" - изток, канални клонове попадащи във водосбора на Главен колектор IV

535 000

завършен

Сердика

Орландовци

Реконструкция на водопровод по ул. "Грънчарска" и ул. "Заводска"

270 000

завършен

Сердика

Орландовци

Реконструкция на водопровод ф800стом. /II-ри ринг/ по ул. „Първа българска армия” от ул. „Гено Киров” до ул. „Нешо Бончев”; ф700стом. /II-ри ринг/ по ул. „Първа българска армия” от ул. „Нешо Бончев” до ул. „Гарова”, и реконструкция на съществуващи и изграждане на нови консумативни водопроводи в трасето на ринга

2 455 000

в процес

Сердика

Бенковски

ул. "Долна махала", кв. "Бенковски" - нова разделна канализация и реконструкция на водопровод

1 423 059

в процес

Триадица

 

Реконструкция на канал по бул.П.Ю.Тодоров от бл. 2 до ул. "Нишава"- безизкопна рехабилитация

270 000

ще стартира

Допълнителни инвестиции по Договор за спогодба със Столична община и трето допълнително споразумение

 

Средец

Център

Реконструкция на канал по ул. "Граф Игнатиев" от ул. "Алабин" до ул. "Солунска"

260 000

в процес

Средец

Център

Реконструкция на канал по пл. "Славейков" от ул. "Г.С. Раковски" до ул. "Солунска"

180 000

завършен

Нови Искър

Курило

Изграждане на канализация и реконструкция на водопровод за ново ОДЗ по  ул.Варна, ул.Зорница, ул.Гина Кунчева, кв.Курило, гр. Нови Искър

235 718

завършен

Младост

Горубляне

Изграждане на канализация и реконструкция на водопровод по ул. „Искър“ в кв. Горубляне

130 828

завършен

Панчарево

 

Проект за водоснабдяване на Бистрица и Кокаляне

120 000

в подготвителен период

Лозенец

Хладилника

Изграждане на отливен канал по ул. "Филип Кутев" в у-ка от бул. "Черни Връх" до ул. "Атанас Дуков"

2 000 000

ще стартира

Средец

Център

Реконструкция на канализационен колектор по ул. "Иван Вазов" в у-ка от ул. "Г.С. Раковски" до бул. "Васил Левски"

1 500 000

в процесКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари