НАЧАЛО » българия

СОС каза “да” на трамвая през Борисовата градина

Главнят архитект Петър Диков призова несъгласните граждани да обжалват в съда

fb
3E news
fb
25-07-2014 03:24:00
fb

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклада за изграждането на трамвайно трасе през Борисовата градина в посока Студентски град. Бъдещата линия ще се движи по булевард “П. К. Яворов” до гара Пионер, преминавайки през просека в парка. Въпреки острите критики по време на предишни обсъждания и протестите на група неправителствени организации, този път главният архитект на София Петър Диков успя да убеди общинарите в ползите на бъдещата линия. В резултат на това те дадоха гласуваха “за” предложените изменения в регулационния план в местността.

Бъдещата линия ще е дълга близо 9 км. Трамваят ще тръгва от кръстовището на бул. "Пейо Яворов" (при Семинарията), като ще се движи по бул. "Стоян Михайловски" и след това през гората, за да стигне до жп гара "Пионер". От там ще продължи по ул. "Никола Габровски", впоследствие по бул. Г. М. Димитров, където ще се пресече с метролинията, а след това ще се отправя по бул. "Св. Климент Охридски" и ще стига до съществуващото обръщало след кръстовището с бул. "Андрей Ляпчев".

Първоначално съществуваше идея трамваят да се движи покрай Телевизионната кула, но в крайна сметка бе избран вариант при Борисовата градина. Жители от кварталите Лозенец, Изгрев, Дианабат скочиха срещу това решение и преди година успяха да спрат проекта, който сами назоваха “Трамвай безумие”.

Диков изтъкна, че според него мнението на протестиращите далеч не е представително за всички граждани. „Сега имат възможност гражданите да обжалват в българския съд. Обжалването спира влизането в сила на подробния план, а без влязъл в сила подробен план, изобщо не може да става дума за каквото и да е строителство”, обясни арх. Диков, цитиран от БНР.

Преди по-малко от месец – още преди да има одобрен регулационен план, Столична община стартира тръжната процедура за избор на изпълнител на проекта. Крайният срок за подаването на документи изтече този понеделник – на 21 юли. Изборът ще падне върху кандидата, предложил икономически най-изгодната оферта.

Все още се водят и първите заведени от гражданите дела, като първоначално Административният съд трябваше да заседава на 9 юли, но датата бе изместена за 24 септември.

Бързината, с която се придвижват процедурите, предшестващи старта на проекта, се дължи на опасността от загуба на еврофинансиране. Трасето ще се финансира с 20 милиона лева (без ДДС) по оперативна програма “Регионално развитие”.

столична община
Столичен общински съвет
Петър Диков
трамвай при Семинарията
По статията работи: