НАЧАЛО » българия

Служебният кабинет ще инициира енергиен борд, "Южен поток" ще чака "зелена светлина" от Брюксел

fb
3E news
fb
05-08-2014 11:10:00
fb


Служебното правителство ще инициира създаването на енергиен борд. Това каза президентът Росен Плевнелиев в речта си при представявенот на структурата и състава на служебния кабинет днес. Той не уточни какво точно раазбира под формулиравката "енергиен борд", може би това ще направи служебният министър на икономиката и енергетиката на по-късен етап.

Ситуацията в българската енергетика е критична, подчерта държавният глава.  Необходимо е да бъде съдаден енергиен борд с участието на партньори от ЕК, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и всички заинтересовани страни, чиято цел е да се върне т.нар. интегриран подход, така че да може всичко да е ясно и да няма договаряне под масата.

"Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България, ние сме за "Южен поток", но по европейски правила. Проектът ще остане замразен по искане на ЕК ", каза той. Той допълни, че за големи енергийни проекти трябва да се търси широк консенсус – за това е необходимо работещо Народно събрание.

Президентът изреди още какво ще свърши служебното правителство:

Ще бъде подготвено влизането на България в ERM 2.

Служебното правителство ще реализира проекта за стратегия за интелигентен растеж и стратегията за образованието.

Ще бъде изготвен проект на закон за въвеждане на електронно правителство на България.

Ще бъде подготвена актуализация на държавния бюджет 2014 и служебният къбинет ще я внесе за изпълнение от следващото правителство

Бюджет 2014 бе сбъркан още в самото начало, например с планираните 2 млрд. повече в сравнение с предишната година, поясни той.

Още на първото заседание ще бъде излъчен кандидат за еврокомисар и това ще е Кристалина Георгиева, обяви президентът.

енергиен борд
Южен поток
служебен кабинет
По статията работи:

Галина Александрова