НАЧАЛО » българия

След среща с енергийния министър от „Видахим“ преразглеждат плановете си за съкращение на работници

fb
3E news
fb
16-03-2015 01:32:00
fb

След среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова ръководството на видинското предприятие "Видахим" ще преразгледа плановете си за съкращение на работници, става ясно от съобщение на местните агенции.

"В диалога, който проведохме обсъдихме различни възможности за това какво би могло да се направи от тук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени. Държавата ще ангажира целият си ресурс и ще помогне по-някакъв начин 300 семейства всъщност да не останат без работа”, заяви министър Теменужка Петкова.

Тя посочи, че е обсъдена възможността през месец април, към края на април, когато ще се състои търг на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за студен резерв, „Видахим” да участва в този търг и ако го спечели да генерира приходи за в бъдеще. По думите й това ще даде възможност една част от работниците да запазят работните си места.

„Срещата бе полезна да изясним позициите си и да кажем, че държавата всъщност няма вина за това, което се случва, напротив държавата ще помогне с каквото е необходимо тези хора да запазят работните си место и „Видахим” да я има”, категорична бе министър Петкова. Министърът на няколко пъти наблегна, че диалогът е бил изключително откровен.

 

Около 150 от обявените за освобождаване от работа 314 служители на "Видахим" по всяка вероятност ще запазят работата си. През април "Видахим" ще участва в търга на ЕСО за студен резерв и ако спечели, ще може да генерира приходи, които да позволят на хората да запазят работните си места, съобщава от своя страна БГНЕС.

Министър Петкова обяснила подробно същността на промените в Закона за енергетиката. Една от промените е свързана с това от енергийния микс да бъдат извадени онези ТЕЦ-ове, които не произвеждат енергия по високо ефективен или комбиниран начин, посочи министърът.

По време на разговора е станало ясно, че именно изпълнявайки разпоредбите на закона, тъй като основното производство на "Видахим" не е на нивото и в обемите, в които трябва да бъде, е довело до невъзможност да се спазят изискванията на закона и е заявено намерение да бъдат освободени малко над 300 души, посочи Петкова.

 

Държавата няма вина за това, което се случва - напротив, тя ще помогне с каквото е необходимо тези хора да запазят работните си места и "Видахим" да я има, увери за пореден път министърът на енергетиката.

 

Видахим
ЕСО
Закон за енергетиката
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева