След КЗК на ход е КЕВР да се произнесе по сделката между ЧЕЗ и Еврохолд

Енергийната комисия към момента продължава да се ръководи от шеф с изтекъл мандат

Енергетика / България
3E news
1471
article picture alt description

Комисията за енергийно и водно регулиране е на ход да одобри сделката за активите между ЧЕЗ и „Еврохолд“. До момента в КЕВР не е постъпило подобно заявление за разрешаване на подобна сделка и заради това експертите на Комисията все още не са оценили ефектите от придобиването върху електроенергийния пазар. Това са записани в решението си за одобряване на сделката от Комисията за защита на конкуренцията.

От енергийното министерство са изразили становище, че ЧЕЗ Разпределение играе съществена роля „за качественото и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа енергия, респективно за енергийната сигурност на страната и осъществява дейността си чрез стратегически обекти отзначение за националната сигурност. За дружествата от придобиващата група МЕ обяснява, че те не осъществяват дейност в енергийния сектор до момента.

От Комисията за финансов надзор не изразяват своето становище и ефектите от него по планираната сделка, обясняват в решението си от КЗК. В документите по сделката се припомня, че Държавна агенция „Национална сигурност“ е получила информация от междинен доклад на КФН за „Еврохолд България“ и неговата дейност.

Налична е и информация за проблеми с дейността на дъщерни дружества на „Еврохолд България“ в Гърция и Румъния. Казусът в Гърция касае трикратен отказ на Гръцката централна банка да разреши на застрахователна компания от холдинга да закупи гръцката Credit Agricole, действаща в областта на животозастраховането. По отношение на случая в Румъния се посочва, че през 2018г. дъщерното дружество на Еврохолд „Евроинс Румъния“ заедно с още осем компании са глобени със сума над 50 млн. евро за установено от Румънския антимонополен орган нарушение на националните и европейски антитръстови правила. Нарушението се изразява в координиране на пазарното поведение на тези дружества, с цел нарастване стойността на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Няма открити нарушения в енергийния сектор.

Дружествата от Групата на Еврохолд оперират в държави както на територията на Европейския съюз, така и извън него. Приходите, реализирани в България през 2018г. от Групата на Еврохолд са в размер на 1,263,160 хил. лева. От тях застрахователната дейност в България за 2018г. - в размер на 182,566 хил. лева, което формира 14% от общите приходи на Групата в България.

От новият анализ на КЗК става ясно, че застрахователният бизнес на Еврохолд чрез Евроинс няма да има ефект върху сделката. При предишния прочит на искането за придобиване именно това бе една от причините за отказ на КЗК.

„Нотифицираната концентрация е свързана с придобиването на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху Предприятията на ЧЕЗ в България. С оглед обстоятелството, че Групата на Придобиващото предприятие е активно в автомобилния и застрахователен сектори, а придобиваните предприятия са вертикално интегрирани дружества, активни в електроенергийния сектор, Комисията прие, че планираната сделка поражда конгломератни ефекти на дефинираните съответни пазари“, обясняват в анализа си от КЗК.

Оттам антимонополния орган заключват, че „в конкретния случай обединяването на две големи икономически групи, опериращи в секторите електроенергетика и застраховане, не води до създаване или засилване на господстващо положение на нито един от засегнатите пазари, на които оперират страните по сделката“.

Важно е да се припомни, че в момента КЕВР има председател, който е с изтекъл мандат. Очакваше се през септември да стартира повторната процедура за избор на нов председател, след като сегашния шеф д-р Иван Иванов не пожела да се кандидатира за втори мандат. В момента той продължава да е председател на енергийния регулатор и заедно с членовете на комисията да взимат решения в сектор „Енергетика“ и ВиК.


Вижте още:
 Еврохолд получи разрешение от КЗК да придобие бизнеса на ЧЕЗ Груп у нас

 Иванов: Критериите, по които КЕВР ще проверява сделката "Еврохолд" - ЧЕЗ, ще са готови до две-три седмици

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща