Скорошно приемане на Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия поискаха от минно-геоложката камара

Необходимо е скорошно приемане на Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия в България, която ще даде дългосрочна визия на политиките за подкрепа на бизнеса в този сектор. Около тази теза се обединиха представители на Българската минно-геоложка камара и държавата по време на обсъждане на състоянието на минния сектор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Представителите на камарата изразиха единодушното си становище за запазването на Единния орган за управление на подземните богатства в рамките на ресорното министерство, съобщиха от министрство на енергетиката.

 

„В продължение на 15 години ние се борихме активно това да се случи и настояваме да остане така“, посочи председателят на Управителния съвет на камарата Лъчезар Цоцорков. В отговор министър Петкова заяви, че това съвпада и с нейната визия за развитието на отрасъла. „Това е необходимо, за да бъде секторът предвидим и устойчив“, каза тя. Аргумент за подобно решение е и европейската практика, според която разрешенията, концесиите и контролът върху използването на всички подземни богатства са на едно място.

 

В България промяна в тази посока бе направена през 2010 г., когато управлението на подземните богатства, разпокъсано в четири различни ведомства, бе съсредоточено в рамките на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Държавата може да разчита на целия експертен потенциал на камарата при формиране и отстояване на политиките в минния сектор, стана ясно още по време на срещата. По думите на министър Петкова това сътрудничество би било особено полезно, за да се взимат решения в интерес на целия бранш. „Особено ценя диалога с вас и ще разчитам на доброто ни сътрудничество в интерес на минната индустрия, енергетиката и обществото като цяло“, посочи министър Петкова.

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Христо Казанджиев
    Ако това е "стратегията", изготвена от Минно-геоложката камара и трапосана на бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, то това е всичко друго, но не и стратегия - няма визия за бъдещето, няма политики и действително стратегически цели. Да, Стратегия за устойчиво развитие на добива на природни богатства е необходима като основа за формиране на политики и планиране на мерки за постигане на стратегически цели, като документ от около двайсетина страници, а не като многотомен документ възвеличаващ минната индустрия. За справка - Новата стратегия на ЕС за суровините.
    Напиши отговор