Скандал разводни дебата по оценката за дейността на КЕВР /допълнена/

С провокации и натиск върху независимия регулатор лидерът на БСП опита да възкреси изхабената тема за сделката с активите на ЧЕЗ - без успех

Източник: БГНЕС

Народното събрание прие с убедително мнозинство доклада на КЕВР за 2017 година, но отчетът на енергийния регулатор стана повод за бурни дебати. В доклада се посочва, че през 2017 г. КЕВР е продължила със своята дейност за изграждане на подзаконовата нормативна уредба, която да създаде устойчива регулаторна рамка за българската енергетика в периода на по-нататъшна либерализация на пазара на електрическа енергия. Комисията ежегодно провежда и ценова политика, чиято цел е да защити обществения интерес, отчитайки финансовото състояние на българските граждани. През изминалата година КЕВР е осъществила ползотворна международна дейност с цел България да бъде неотменим фактор на Балканите по отношение на регулаторите в страните, които все още не са членове на ЕС. Комисията е провела политика на активно привличане на страните от Западните Балкани чрез двустранни договори.

В изказване в зала председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че има съществено подобрение на комуникацията с потребителите на енергийни и ВиК услуги. Започна да функционира портал за административни услуги, по всяка една от жалбите комисията се произнася с решение и в много от случаите дава предписания към оператора на съответната услуга, посочи той. Създаден е и нова интернет страница на комисията. 

В доклада се посочва, че през 2017 г. не са допуснати резки ценови изменения. За последните 3 години цените на електроенергията за регулирания пазар са увеличени с 2.5 процента. По отношение на ВиК сектора Иванов отбеляза, че са били приети 5-годишните бизнес планове на по-голямата част от операторите. Във всеки план са заложени инвестиции за осигуряване качеството на водата, посочи той. 

Валентин Николов от ГЕРБ заяви, че докладът е добър и показва, че комисията утвърждава и създава стандарти за работа и за хармония. Имаме един успокоен сектор, има предвидимост и балансирана политика в сектора, каза той.  

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че популистите в енергетиката вредят на всички. Той пожела на КЕВР да устои на натиска от бизнеса, защото "бизнесът е много по-нахален от обикновените клиенти". Пожела и да намери начин да балансира енергийния пазар, без да декапитализира електропроизводствата. Аталай приветства КЕВР за усилията да бъде независим и балансиращ регулаторен орган. 

Повод за спорове в парламентарната зала даде опитът на БСП да възкреси дебата по сделката за ЧЕЗ.  Въпросът бе повдигнат от лидера на БСП Корнелия Нинова, която припомни от парламентарната трибуна, че по темата бе създадена специална комисия и бяха извършени нормативни промени, предвиждащи КЕВР да се намесва в такива сделки, когато е необходимо да бъде защитен националния интерес. Тя постави въпрос дали КЕВР е влязла в новите си правомощия, разписани с промени в закона, за контрол върху сделки като тази за купуване на ЧЕЗ. Нинова попита и какво е решила по писмото на БСП, придружено с 200 000 подписа на граждани.

На настояването на Нинова се противопостави лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Същото е решението, което е взела комисията като това, което някога е взела друга комисия и друг орган, по темата „Техноимпекс“, заяви той. „Уважаеми колеги, положихте всички усилия, институционални и правителствени, за да ме омаскарите за „Техноимпекс“. Само че не казвате как приключи това. ДАНС – невинна, градска прокуратура – невинна, Агенция за държавна финансова инспекция – невинна. Кой ми го казва това за „Техноимпекс“? Човек със свален имунитет и с няколко дела за престъпления“, отговори Нинова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също се включи в дебата, за да внесе пояснения по темата и да изрази позицията на комисията.

КЕВР няма законови правомощия да се произнесе по сделката с активите на ЧЕЗ, заяви Иванов. В изказването си той подчерта, че събраната от БСП подписка няма изразени мотиви, съгласно изискването на закона. Иванов заяви, че темата с ЧЕЗ ще бъде в доклада за 2018 г. В българското законодателство е предвидено подписките да се взимат предвид, когато се свикват референдуми, каза той. КЕВР стриктно спазва българското законодателство, ако желаете подобна подписка да бъде взета предвид, моля внесете предложение, обърна се той към БСП. Иванов посочи, че новият текст в закона е "бланкетен" и не дава никакви критерии, въз основа на които КЕВР да се поизнесе по сделки като тази с ЧЕЗ.
  

Текстът не коментира дали КЕВР има потенциал да прави подобни произнасяния, каза той. По думите му общественият ред и националната сигурност са обект на други държавни институции. Нито един регулаторен орган в ЕС няма подобни правомощия да се произнася предварително по сделка от частно-правен характер, каза още той.

Той обясни още, че нито един регулаторен орган в ЕС няма правомощия да се произнася предварително по сделка от частен характер. В рамките на 19-годишната си дейност КЕВР нито веднъж не е имала такива правомощия, а по тази причина няма и административен потенциал да се произнесе по сделката. „Ние поискахме да се потърси и външна юридическа консултация, за да се формулират критериите, по които комисията би могла да се произнесе. Към момента това все още не е направено“, каза в заключение председателят на КЕВР.

Делян Добре от ГЕРБ отправи въпрос към БСП и Нинова: "Вие ще потвърдите ли, че от тази трибуна се опитвате да окажете натиск върху независимия регулатор да вземе решение на базата на законов текст без критерии за това дали да одобри или не сделката".

Рамадан Аталай от ДПС припомни как бе приет закона: "За този закон само ДПС не гласува. В закона написахте, че 20% от акциите, ако се прехврълят, КЕВР да вземе отношение. На какви критерии? Гледайки тавана ли да вземат?"

По време на дебатите депутатът от ДПС Рамадан Аталай прогнозира, че сегашната регулаторна среда в енергетиката ще донесе по-висока цена на електроенергията и увеличаване на енергийно бедните у нас: "Последното ценоообразуване, след като получихте един закон, че повече от 10 процента от пазара вие не можете да дадете на онези български енергийни предприятия, които са построени, и чрез регулацията вие трябва да ги включите в микса, на вас ви се даде един таван, където в превод се казва: "Закривайте елекроцентралите, защото иначе ЕС ще ни ги закрие". Не виждам как и по какъв начин ТЕЦ 2 да съществува в тази регулаторна среда", каза Аталай, цитиран от БНР.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че се рушат последните устои на държавността: "Държавна институция или независим орган - КЕВР, оспори публично закон, приет от българския парламент. Независим орган, избран от парламента, декларирал трибуната, че отказва да изпълнява този закон, защото той не е качествен. Група парламентарна, която е подкрепила този закон, която е вносител на този закон, излезе и каза на независимия орган: "Не го изпълнявайте, защото той няма конкретика и е бланкетен". Това е изключително сериозно нещо в парламентарната република. Вие разбирате ли какво се случва в залата, в държавата и как се рушат последните останали устои на държавността и на България".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари