Скандал между ГЕРБ и БСП за сделката с ЧЕЗ забърка и Моника Станишева

Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоят зад сделката за активите на ЧЕЗ в България, се казва в декларация на партията на Борисов

Източник: БНР

Не просто БСП, а БСП и ПЕС стоят зад сделката за активите на ЧЕЗ в България. Сделка, зад която се опитахте да ни наклеветите, за да повторите метежа от зимата на 2013 г. Това се казва в декларация на ГЕРБ, прочетена от парламентараната трибуна от депутата Спас Гърневски. Причината е предполагаема връзка между "Инерком България" и Моника Станишева, съпругата на лидера на ПЕС Сергей Станишев.

По думите му, след като две седмици социалистите обвинявали кабинета "Борисов", вчера се е появила една писмена следа, която ясно показала кой стои зад доскоро анонимната компания "Инерком".
    
"Купувачът на активите на ЧЕЗ разпространи до медиите прессъобщение, чието съдържание не е особено интересно, интересен е обаче авторът на прикачения файл, съдържащ въпросното прессъобщение - Моника Йосифова. Това са имената на настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей  Станишев", каза Гърневски, цитиран от БТА.
   
Това му даде повод да се обърне към социалистите в залата със "сега стана ли ви ясно кои са гадовете? Вчера Корнелия и шайката й ги търсиха на площад "Независимост", а те се оказаха отново на "Позитано", по-цинични и по-нагли от всякога."
    
Стана ясно още, че по време на управлението на кабинета "Орешарски" шеф на отдел в ЧЕЗ е предлагал двукратно на тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев българското правителство да изкупи компанията обратно, защо това не е направено, само вие знаете, продължи представителят на ГЕРБ. Но Стойнев, подчерта Гърневски, дължи на обществото отговор кога е искрен - сега, когато се обявява за връщане на държавата в ЕРП-та, или тогава, когато е имал възможност да го направи и е отказал. "Защото дори и лицемерието ви, другари социалисти, трябва да има някакви граници", настоя депутатът.
   
Той обърна внимание на поредния успех на третото правителство на ГЕРБ, изразяващ се в отпадането на България от списъка на икономиките в ЕС с прекомерни макроикономически дисбаланси, място, където страната ни е попаднала заради колапса на КТБ при премиера на БСП Пламен Орешарски.
   
Причините за това решение на ЕК са устойчив икономически растеж над 4 процента, което е над средното за съюза, подобрени условия на пазара на труда, рекордно ниска безработица, отличните фискални резултати, отговарящи на всички критерии за присъединяване към еврозоната, изброи Спас Гърневски.
 
 В същото време той обвини БСП, че са започнали кампания за очерняне на България, всички действия на левицата показвали, че за социалистите не съществуват никакви политически принципи, не са способни на родолюбие.
   
Този път оставки няма да има, защото доказано управлението на България е "с чувство, което партизанските ви души не разбират, и основната ви цел да саботирате българското европредседателство ще претърпи поредния си крах", обяви Гърневски.

"Държавата пази ли гърба на Гинка Върбакова? Държавата ще бъде ли гарант на интересите на Гинка Върбакова?", попита в пленарната зала Драгомир Стойнев в декларация от името на групата и в отговор на декларацията на ГЕРБ.

Той определи твърденията на управляващите като слухове и изрази възмущението си от прочетената декларация.  "Това е една свещена трибуна. Жалко е, че я използвате по този начин, но вие наистина я превърнахте в една селска седянка, в която всеки може да каже каквото си иска. И да излизаме тук и да официализираме това, което е казано... Всеки един народен представител трябва да се срамува от подобни изявления, които в момента бяха декорация на една сбирщина от поредните слухове", заяви Стойнев.

Ако, докато бях министър, ЧЕЗ се продаваше, уверявам ви, държавата щеше да я купи, подчерта Стойнев. Държавата щеше да купи ЧЕЗ на пазарен принцип, не с национализация, както вие се опитвате да плашите хората, а изцяло на пазарен принцип - държавата влиза в икономиката, съревновава се с частните обекти, уточни той. Ако 2013-2014 г. имаше официална оферта, официални разговори, досега щяхте да ги извадите от министерството, допълни той.
    
От БСП попитаха още кой казва истината за ЧЕЗ - българският премиер или чешкият. "2016-2017 г. според г-н Плескач е имало конкретни разговори. Защо тогава държавата не се е намесила", попита Стойнев.
    
БСП категорично не приема в договора за ЧЕЗ да има клауза, в която бъдещият купувач на ЧЕЗ да трябва да сътрудничи срещу България в арбитража. "Къде се намират те? Как така жена като Гинка Върбакова се съгласява с подобна клауза? Кой е този българин който се съгласява на подобна клауза", попита Стойнев.
   
 "БСП многократно е заявяла, че е за такава сделка. Но или държавата изцяло изкупува ЧЕЗ, или не участва. Това, което вие в момента правите, е скандално", коментира депутатът. Според него целта на управляващите е да затворят сделката. Когато държавата влиза в тази сделка, тя привлича финансиране, пред международните инвеститори казвате "елате, финансирайте, държавата стои зад тази сделка", коментира Стойнев. Според него по този начин управляващите изчистват образа и на Гинка Върбакова. "Това е изцяло неприемливо. Държавата трябва да се върне в икономиката като пазарен играч, а не да мачка", коментира той.
    
По-късно БСП излезе с позиция до медиите по скандаалната тема:  "Във връзка с твърденията на ГЕРБ, че Моника Станишева е свързана с дейността на купувача на ЧЕЗ, заявяваме, че БСП не носи отговорност за ничии бизнес дела", се посочва в прессъобщение на пресцентъра на партията.
 
"Внушенията, които обвързват партията с едни или други частни интереси, са абсурдни, защото БСП е с ясна и последователна позиция - не някой, а държавата да изкупи ЧЕЗ", заявяват още от БСП.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари