НАЧАЛО » българия

Скандал в парламента за цените на тока

fb
3E news
fb
12-06-2015 01:50:00
fb

Цените на електоенергията доведоха до размяна на обвинения между опозицията и управляващите. Ден по-рано опозицията само потриваше ръце, докато управляващите стиковат позициите си. Днес от трибуната на Народното събрание БСП мина в настъпление. В търсене на отговор на въпроса кой е виновен за увеличението на цените на тока се упражниха депутатът Таско Ерменков, подкрепян от бившия енергиен мистър Драгомир Стойнев. Всъщност Стойнев се опита да си припише дори активи. Управляващите в лицето на Делян Добрев не останаха длъжни. Спорът се разпростря и върху това дали и кой влияе върху решенията на КЕВР.

Ерменков срещу цените на тока

Свидетели сме как връщането на власт на ГЕРБ се отразява пагубно на цените на електроенергията. Връща се политика, с която се бяхме разделили под натиска на обществото през 2013 година. Това заяви в парламентарна декларация от името на БСП народният представител Таско Ерменков. По-късно БСП разпространи и декларация с пълната реч на левия депутат.

Проблемите се прехвърлят върху обикновения човек, а премиерът Бойко Борисов се меси в работата на Комисията за енергийно и водно регулиране, каза още Ерменков, след което цитира изказвания на Борисов относно решенията на КЕВР.

Нали целта беше независимост на КЕВР? Уви Борисов не успя да устои на изкушението, каза Таско Ерменков и добави, че ако тази намеса е била в защита на обикновения човек, би имала ако не оправдание, то поне разбиране. "Уви, както винаги Борисов се изявява като защитник на едрия капитал", посочи депутатът от БСП.

Групата на БСП също има своите резерви към решението на КЕВР относно небалансирания подход по отношение държавните и частни предприятия, уточни той, като поиска да се спазва независимостта на КЕВР. Ерменков заяви, че БСП няма излъчен член на КЕВР в частта "Енергетика". Затова по думите му цялата отговорност трябва да поемат партиите от четворната коалиция, "а тези последици могат да са пагубни за икономиката като цяло". Депутатът коментира увеличението на цената на тока в Източна България, което е по-високо. "Не разбираме с какво хората във Варна, Добрич, Русе и т.н. са виновни, за да бъдат наказвани с по-висока цена", каза Ерменков и намекна, че може би това е отмъщение на управляващите за събитията през 2013 година, започнали именно от Варна.

Намалява се цената на АЕЦ "Козлодуй", която е задължена да продава под себестойност, а за първи път в историята на електроенергията в микса не е включена електроенергията от ТЕЦ Марица-изток 2, каза още Таско Ерменков. Същевременно не се работи по основните причини за високата цена - дългосрочните договори за изкупуване на преференциални цени на зелената енергия и убийствените договори с американските централи, каза той. Според БСП продължава политика за образуване на такава цена, която ощетява държавните предприятия и взема от тях, за да го дава на частните.

Добрев за независимостта

КЕВР е независима благодарение на НС. ГЕРБ или премиерът не може да влияе на решенията, заяви от своя страна председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

ГЕРБ има двама членове в КЕВР и няма как това да влияе на решенията на комисията. Освен това излъченият от БСП член, който е в състава на ВиК структурата на комисията, гласува при решенията за цените, обясни Делян Добрев.

В обръщението си към опозицията той заяви че именно политиките и решения, взети от кабинета "Орешарски" и преди това от този на Сергей Станишев са причина за сегашното състояние в сектора, а също и за цените. Делян Доберв припомни, че сегашното правителство е провело преговори е е сключило споразумения за отстъпка с американските централи (ТЕЦ „AES Гълъбово Марица Изток 1““ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“), която се равнява на 100 млн. лева на година.

Увеличението за битовите абонати е средно с 2% и темата не трябва да се използва за политиканстване, беше категоричен той. „Спекулирате и че цената на услугите щяла да се повиши. На битовите абонати е на 1- 2%, на бизнеса и индустрията, според решението увеличението също ще е толкова, а в сферата на услугите е между 8 – 9%”, заяви Добрев. Той припомни, че с промените в Закона за енергетиката дефицита в НЕК се свива и уточни, че половината от реформата в сектора е свършена само от това Народно събрание. 

Личен принос 

В процедура по лично обяснение Драгомир Стойнев от БСП припомни, че когато е заел министерския пост, мините (“Мини Марица Изток“) са били в стачна готовност. Стойнев попита и кога за една година са присъедини 1000 мегавата във ВЕИ сектора. „Това било половината реформа. Тя се стартира година и половина по-рано – когато говорихме за енергийната борса и първите ограничения”, похвали сам дейността си докато бе министър Драгомир Стойнев. 
Бевшият министър беше категоричен, че също и по въпроса с предоговарянето с американските централи нищо не е направено. „Юни месец е срока, в който трябва да се намерят парите, защото ако не се намерят, договорите отпадат. Доколкото разбирам пари до момента не се търсят”, каза още народният представител от БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. 

 

ток
цени
КЕВР
Делян Добрев
Таско Ерменков
Драгомир Стойнев
американски централи
парламент
По статията работи:

Маринела Арабаджиева