Скандал в парламента заради доклад на кабинета, сочещ Русия като източник на регионална нестабилност

Източник: БГНЕС

Годишния доклад на правителството за националната сигурност, който поставя действията на Русия като източник на регионална нестабилност, предизвика разногласия между групите на политическите сили в парламента.  Всички те обаче смятат, че изводите не са през призмата русофилство - русофобство, а засягат реални политически и икономически аспекти, предаде БТА.

Докладът отразява вярно заплахите в региона и фактора "Русия" в тази посока, смята Милен Михов от Обединените патриоти, който е и член на комисията по отбрана. В него се посочват три важни факта, разясни той.

Първо, това е засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастване изключително на високо ниво на военните сили и въоръжение на Руската федерация в региона, които, по думите му, представляват нещо тревожно за националната ни сигурност.

На второ място правителството отбелязва изостряне на отношенията между Русия с НАТО и ЕС, а това налагало също извода за повишена опасност за сигурността ни.

Третата констатация в доклада, на която Михов обърна внимание, са засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, в т.ч и у нас, чрез различни икономически, политически и културни средства. Не става въпрос за оценка на съвременните обстоятелства през призмата на русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни, икономически и политически заплахи за националната сигурност,подчерта представителят на управляващата коалиция.

Михов припомни, че правителството ясно е формулирало стъпките в програмата си за управление - засилване на отбранителната способност, увеличаване на бюджета за отбрана и боеспособност на БА и всички други елементи, които гарантират националната сигурност.

Колегата му от "Атака" Станислав Станилов, която е част от "Обединени патриоти", обаче определи констатациите в доклада за Русия като "натовски глупости".

Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но за да има  такова изказване, явно, нещо ги притеснява. Това каза Красимир Велчев /ГЕРБ/, съпредседател на парламентарната група за приятелство с Руската федерация. Подобни констатации според него може би ще изострят двустранните отношения, но ако има точни факти, те биха помогнали да се коригират определени изказвания или действия на управляващите. Велчев подчерта, че управляващите правят разлика между политиците и обикновените руснаци. Политиците, обаче смята той, обикновено пречат на отношенията между обикновените хора.

Според Антон Кутев от БСП, съпредседател на групата за приятелство с Русия, това е груба грешка, за съжаление не първата. Последните няколко правителства, посочи той, показват склонност към определено антируско настроение. Според него политиците трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски.
   
Кутев е убеден, че страната ни би могла да поддържа добри отношения с Москва и това не означава отказ от евро-атлантическата посока. Напротив, коментира той, именно това, че сме в НАТО и ЕС, означава, че можем да сме мостът на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история с Русия.
   
Според депутата казаното в доклада няма да утежни отношенията между София и Москва, но за пореден път, по думите му, ще покажем неадекватност. Антон Кутев обърна внимание и че взаимоотношенията ни с всички трябва да бъдат поставени на ясни основи. Не мисля, че в момента те са равностойни между България и Русия, смятам, че ние прекалено далеч стигаме със стъпките и констатациите, които правим, заключи той, цитиран от БТА.

Антон Кутев: Четох доклада, това е груба грешка- за съжаление не е първата, не вярвам и да е последната, за пореден път ще покажем неадекватност и се надявам да няма трайни последствия. Така коментира в НС депутатът от БСП за България Антон Кутев констатацията, че българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи,записана в доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., предаде БГНЕС. Документът бе приет от правителството и е изпратен за гласуване в Народното събрание.

Последните правителства показват склонност към антируско настроение, а българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски език.Това че поддържаме и бихме могли да поддържаме отношения с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив, именно това, че сме членове на НАТО и на ЕС означава, че ние можем да бъдем моста на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история,подчерта Кутев.

Цветан Цветанов: Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Така коментира днес на брифинг в НС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод констатацията, че българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи,записана в доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., предаде БГНЕС.

И продължи: да си призная честно в детайли не съм прочел Доклада за състоянието на националната сигурност, защото все още не е гледан и в комисиите. Знаете, че той излезе от МС съвсем скоро. Може би,тезата повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, за изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини.

От тази гледна точка мисля, че е по-скоро извадено от контекста на написаното и смятам, че когато вече бъде за обсъждане и гласуване в съответните комисии, тогава ще можем да говорим по-ясно, а и вие ще имате възможност да се запознаете по-добр, смята Цветанов. От тази гледна точка, мисля, че не трябва да се оставяме на интерпретации и на тълкуване, а просто да се запознаем с текстовете, които по никакъв начин не създават предпоставка за едно противопоставяне. Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания, посочи Цветанов. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България , а стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да им даваме чак толкова значение.

Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона, е мнението на Цветанов. Част от нещата, които прави българското правителство и това, което иска да реализира в предстоящото председателство, е да засили акцента на Европа към Западните Балкани, под;ерта той.Те също са уязвими и може да има сериозни потенциални заплахи точно по такива внушения, които могат да бъдат направени. Когато едни бъдещи граждани на ЕС виждат европейската перспектива, това е гаранция за стабилността, каца той. Политиката, която води страната ни е за добри двустранни отношения с всички държави по света. Ние сме част от ЕС и винаги решенията, които се взимат са на Съвета на лидерите на ЕС. Заедно с всички държави-членки сме много по-силни, отколкото всеки един поотделно.

Красимир Велчев: Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява, заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Групата за приятелство България- Русия в НС Красимир Велчев, цитиран от БГНЕС.

Не съм чул, нито сме коментирали едно такова изказване, продължи Велчев. Не знам доколко това е сериозно и истинско, каза той. Има комисии, където имат много повече информация- явно, че това е в комисията по вътрешна сигурност. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите, коментира Велчев.

Запитан дали прави разлика между държавата Русия и народа Русия, той отговори, че е така.Дори и сега,когато беше традиционната среща на русофилите в България, и там го казах, че когато говорим за русофилство и за любовта към Русия, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин във времето. Аз също съм човек, който съм учил там и това са едни прекрасни години, в които съм живял. Имах много приятели – не политици, не управляващи, а обикновени руснаци, които са се отнасяли с голяма любов и уважение.

Любовта и уважението пораждат любов и уважение и когато говорим за любовта, винаги съм имал предвид за тази към руския народ. Обикновено политиците пречат, не знам защо, но пречат на отношенията между обикновените хора, смята Красимир Велчев. Колкото по-малко се месят в тези отношения, толкова по-добре и за любовта между двата народа, смята тойКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари