НАЧАЛО » българия

Ситуацията в Гълъбово постепенно се нормализира

fb
3E news
fb
06-12-2014 10:22:00
fb

Отводняването на подстанция Гълъбово, която осигурява електрозахранването на гарда и няколко региона, продължава. Това увери министър Теченужка Петкова, която заедно с изпълнителния директор на „Мини Марица-изток“ посети засегнатият от наводнение гр. Гълъбово.

Във връзка с бедственото положение на територията на община Гълъбово и като резултат от работата на кризисния щаб заседавал днес в града, ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД веднага реагира с техника и сложна реконструкция на собствените си ел проводи с цел осигуряване на електричество за останалите без ток села в общината.

За изграждането на кръговата дига са осигурени хора и са предоставена фадроми, булдозери и чакъл /инертни материали/. Очаква се всички ангажирани с изграждането на дигата да работят денонощно за да се осигури най-бързо възможност за изпомпване на водите и подсушаване на съоръженията. Допълнителни затруднения тази нощ се очакват от възобновените валежи през последния час.

Сложно преустройство на елпровод от подстанция в рудник „Трояново-3” на „Мини Марица-изток” ЕАД ще осигури възможност за захранване с електроенергия на селата останали без ток през последните два дни и на част от град Гълъбово.

Днес през целия ден специалистите на въгледобивното дружество работиха по сложна реконструкция на елпровод, чрез която да се свържат с елпровод собственост на EVN. Целта беше да се осигури второ елзахранване, с което да се реши на 100% проблемът с подаването на еленергия към засегнатите села в община Гълъбово. В 19,30 часа от страна на „Мини Марица-изток” ЕАД бяха изпълнени всички необходими действия по свързването на двата елпровода. Очаква се електричеството да бъде подадено тази вечер.

Ситуацията в област Видин продължава да е тежка. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов се срещна с представители на ЕСО, ЧЕЗ и ДКЕВР, които са на място и следят обстановката постоянно. По думите на Павлов екипите работят в отлична координация и до края на вечерта електрозахранването ще бъде възстановено към максимален брой населени места. Изпратена е техника от АЕЦ „Козлодуй”, която и утре ще продължи да съдейства при отстраняване на основната повреда по далекопровода „Скалите”.

 

Мини Марица Изток
EVN
ЕСО
По статията работи:

Маринела Арабаджиева