НАЧАЛО » българия

Синдикати: Изчистването на взаимните задължения между дружествата в Маришкия басейн не устройва Мините

fb
3E news
fb
16-06-2015 03:17:00
fb

 

Миньорският синдикат към КТ „Подкрепа“ настоява за свежи пари в "Мини Марица - изток". Лидерът на синдикатаВладимир Топалов заяви, че ще има брожения в дружеството, ако близо 1 милиард лева, които двете американски централи дължат на мините, бъдат прихванати от дълга на НЕК към "AES Гълъбово“ и "Контур Глобал Марица-изток 3“.

Изчистването на взаимните задължения между отделните субекти в системата, както загатна министър Теменужка Петкова през март, не устройва въгледобивното дружество, което има остра нужда от свежи пари за производство и инвестиции, твърди Топалов, цитиран от БНР.

Миньорските синдикати настояват КЕВР да преразгледа решението си и да отпусне квота на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ на регулирания пазар, за да може да бъде гарантирана сигурността на националната енергийна система. Топалов попита как централата, която сега е извадена 100 процента на свободния пазар, ще може да бъде заставена в екстремни ситуации да доставя ток на системата. Освен това през 2018 година тя има да плаща главница по японския заем за сероочистващите инсталации. 

Договорите с двете американски централи пречат за пълната либерализация на енергийния пазар, с която България закъснява. Синдикатите искат да се огласи отговорът от Европейската комисия, ако вече е получен, дали договорите за преференциални цени с американските централи представляват скрита държавна помощ, съобщава още БНР.  

 

 

 

Мини Марица Изток
КЕВР
синдикати
ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ AES Марица Изток 1
ТЕЦ Контур Глобал
По статията работи:

Маринела Арабаджиева