Синдикатите настояват за компенсации за индустрията заради кризата

Икономика / България
3E news
416
article picture alt description

Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" протестират срещу проекта за постановление на МС за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение, предаде БТА. "От самото заглавие и от изброените икономически дейности е видно, че за държавните институции не съществуват работниците и служителите от трите основни индустриални сектора от КИД 2008 - Добивна промишленост, Преработваща промишленост и Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива", се заявява в декларация на индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" до премиера, до министъра на труда и социалната политика и до президента на КТ "Подкрепа.

Декларацията е публикувана на страницата на синдиката се казва: "В тези три сектора работят 542 000 работници и служители по данни на НСИ към края на 2019 г.   Тези хора са български граждани и данъкоплатци,   а не чужденци в собствената си държава, която сега им обръща гръб", се посочва в декларацията. Индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" обръщат внимание, че тези хора не са на първа линия в борбата с коронавируса, но всеки ден под угрозата от зараза трябва да отидат на работните си места, защото не могат да работят от домовете си дистанционно, пътуват с организиран или обществен транспорт, работят в затворени пространства.

В декларацията се отбелязва, че организирането на един производствен процес, не е "като да наредиш хора на два метра разстояние на опашката пред магазина, за да се предпазят от заразата". "Има   предприятия, които изцяло и частично преустановиха работа   и работниците и служителите са в отпуски. Индустриалните предприятия търпят загуби, свързани с доставка на материали и износ на готова продукция", допълват индустриалните федерации на КТ "Подкрепа". В декларацията се посочва, че след отпуските ще последват масови уволнения.

"Хората ще загубят работните си места, не малка част от тях завинаги, защото са в рискова възрастова група. Всички сме засегнати от обявеното извънредно положение във връзка с пандемията, но питаме защо държавата е майка за едни, а за други - мащеха", се отбелязва още в декларацията. В документа се допълва, че всички държави, членки на ЕС, са приели мерки за работещите в индустриалните сектори. От КТ "Подкрепа" настояват за категорично включване на индустриалните сектори в пакет от мерки за компенсации. "Единствено заплахата от зараза ни възпира да организираме ефективни протестни действия, но когато угрозата отмине и, ако държавните институции проявят пренебрежение към нас, протестите ще бъдат много!", се заявява в декларацията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща