НАЧАЛО » българия

Валентин Златев: Няма икономически натиск. Има нещо по-страшно - двойни стандарти на пазара на горива

Сивият пазар на горива притиска легитимните играчи

fb
3E news
fb
27-11-2015 05:46:00
fb

При пазара на горива в България голяма част се държи от сивия пазар. Икономически натиск спрямо легитимните компании, които са обединени в Българската петролна и газова асоциация няма (БПГА), но има нещо по-страшно - двойни стандарти. Това коментираха пред журналисти представители на асоциацията. Позовавайки се на данни на Министерство на финансите, те посочиха, че сивият сектор в пазара на горива е 30%, което означава, че в хазната не влизат огромни суми от акцизи и данъци.

1 млрд. и 238 млн.лв. е внесеният акциз от петролните компании, членки на Българската петролна и газова асоциация, докато докато акцизът от т.нар. ведомствени бензиностанции е едва 380 млн.лв. За 9-те месеца на годината по данни на Министерство на финансите. И това при съотношение на производство на горива и внос от 60 към 40. Това коментира пред журналисти Валентин Златев, изпълнителен директор на БПГА. Въпрос на изчисление е да се направи една сметка и да се види къде изчезват милиони, допълни той.  Вносителите на горива са 202 на брой и въпросът е, че цифрите не съвпадат.

Единствената организация, която се занимава в момента с акцизната политика е Агенция Митници и и ако този отдел не функционира правилно това значи че всики данни постъпващи от акцизи са неправилни, каза Златев. Той призова да се извърши международен одит, който да каже дали тази система функционира или не.

Той припомни, че БПГА внесе неотдавна сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров по отношение на водената акцизна политика от Агенция Митници. В същото време Валентин Златев, който е и генерален директор на "Лукойл България" подчерта, че единственото, което компаниите, членуващи в БПГА искат е равнопоставеност на всички участници на пазара и за върховенство на закона.  Това са принципите от които се ръководим, когато се обръщаме към държавни институции и българското общество. За съжаление много често тези принципи се нарушават, въпреки че гарантират по-добра конкуренция и качество, което българските потребители трябва да получават, заяви той.

Компаниите, членуващи в БПГА са 19. Член на асоциацията е и рафинерията "Лукойл Нефтохим", както и двама търговци. Общият пазарен дял на членовете на БПГА е 80%, а броят на бензиностанциите, обслужвани от 19-те компании е 1200, каза в отговор на въпрос на 3eNews председателят на асоциацията Андрей Делчев. Министерство на финансите счита, че нивото на сивия сектор е 30%, допълни той, като предвид приходите от акцизи това означава, че в хазната не влиза огромно количество пари. Ако към тези пари се прибавят и неотчетени суми, от доставени с танкери количества наистина става въпрос за много големи средства, допълни и Валентин Златев. Той категорично отрече информацията, че компаниите от петролния сектор в България печелят много, както и твърденията, че има картел. За сравнение генералният директор на "Лукойл България" посочи, че нивото на данъците е 52%.

Така например, при усреднени данни за една верига бензиностанции при цената на бензина, себестойността на нефта се движи от порядъка на 26,2 % до 28% при бензина, 6,2% за рафинирането от Нефтохим, 2,4% е биокомпонентата, 12,2% маркетинга и дистрибуцията, а печалбата - 1,1%. При дизела разходите за данъци и акцизи са над 49%, 28% е себестойността на нефта, 5% биокомпонентата, 13 % е стойността за маркетинг и дистрибуция, 3,6% за рафиниране и печалбата е 0,7%.

От рафинерията до крайния клиент ще има 38 стотинки печалба, но в тях влизат и административните разходи, т.е. за заплати, издръжка и т.н., стана ясно от обясненията на Златев.

Няма икономически натиск, каза в отговор на въпрос на 3eNews генералният директор на "Лукойл България". Има обаче нещо по-страшно - двойни стандарти. "Неспазване н азакона"? Това е непреведуемо и на английски, и на китайски и на какъвто и да е език. Не може да се преведе ведомствена бензиностанция. Това е нещо, което е неразбираемо за чужди инвеститори, каза той. В същото време по думите му в България ние ги делим на легитимни и ведомствени.

Фирмите, в които работим имат създадени стандарти. Аз съм служител и трябва да спазвам корпоративните правила. Но когато стигнем точката на ефективност започват да възникват други въпроси - заслужава ли си, трябва ли да продаваме? Ние трудно може да се борим със сивия сектор, допълни Златев.

Над 150 млн. лв. допълнителни инвестиции са направени от компаниите членки на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), за да може да отговорят на допълнителните изисквания, наложени от промяна на законодателството по отношение на уредите за измервателните системи в петролните бази. Изискванията, спрямо измервателните системи са променяни 6 пъти от 2012 г. досега. Това коментира пред журналисти експертът към БПГА Лъчезар Гелев. Той обясни, че в петролните бази (които са и данъчни складове) са определени местата от които влизат и излизат съхраняваните продукти. Измервателните системи на митниците и данъчните са обезпечени така, че да не могат да бъдат достъпни, за да не се манипулират. Те отчитат както количеството, така и качеството на горивата, за които съответните компании плащат акциз. Пломби са поставени на всички места, за които се счита, че създават възможност за теглене на горива.

Преди две години законодателството е установило, че предишните способи за пломбиране са неприложими и ги е променило, но в момента е върнат отново старият ред.

Сега се изисква ежедневно пломбиране и затова митническите служители трябва да присъстват ежедневно за подмяна на пломбите в дадена петролна база, стана ясно от обяснението на Гелев. Според него обаче има петролни бази, за които тези изисквания не важат. В този смисъл експертът коментира, че има двойнствени изисквания.

 

 

пазар на горива
БПГА
По статията работи:

Маринела Арабаджиева