Светла Тодорова: КЕВР не може да въздейства върху договорите с американските централи

Светла Тодорова
Източник: БНТ

Регулаторната комисия не е органът, който може да се произнесе по отношение на дългосрочните договори с двете американски централи ("AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1" и "Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3"). Ние не определяме цените на американските централи. Нямаме отношение с представителя на американската държава в министерството. Това заяви председателят на Комисията за енерегийно и водно регулиране Светла Тодорова в отговор на въпрос на председателя на Комисията за наблюдение на дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране Искрен Веселинов защо едната от централите имала 26% печалба, а другата 29%, базирайки се на публикации в медиите.

Светла Тодорова обясни, че в началният си етап дългосрочните договори са били одобрени от ДКЕВР, (тогава ДКЕР), но само толкова. Регулаторната комисия не е органът, който може да въздейства върху тези договори, обясни още веднаж Тодорова в отговор на нападателен въпрос от Стефан Гамизов, който се представи от името на някакво гражданско движение.  Гамизов попита и защо цената за разполагаемост на двете американски централи е по-висока от тази на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Той дори нападна словесно председателят на КЕВР Светла Тодорова поставяйки въпроса дали комисията е "регистратор на някаква дейност против обществото, или управляв някаква дейност". 

Тодорова припомни, че комисията е инициатор на предоговарянето на условията по дългосрочните договори с двете американски централи. Тази цена е приета така, както договорена между НЕК и инвеститорите. Ние (регулаторът) не сме страна по този договор, повтори пред депутатите от Комисията за наблюдение на дейността на КЕВР Светла Тодорова. Освен това се наложи да обяснява, че между норма на възвръщаемост и амортизация няма нищо общо.

Припомняме, че в края на февруари между ръководствата на НЕК и двете американски централи бе подписан меморандум с намерения за предоговаряне на условията по дългосрочните договори. По време на посещението на американкия държавен секретар Джон Кери пък бе постигнато съгласие в Министерство на енергетиката да бъде допуснат американски представител, който основно ще се занимава именно с предоговорянето на дългосрочните договори с AES Гълъбово ТЕЦ Марица Изток 1 и Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3. До този момент по неофициална информация от страна на държавните институции не е предложено официално нищо по-конкретно, около което двете страни да започнат преговори.

От Контур Глобал Марица изток 3 вече обявиха, че са готови да започнат преговори с НЕК за промени в дългосрочните договори, но само при условие, че коментарите се ограничат около цената за разполагаемост, че получат компенсация за загубите, които ще понесат. Ивеститорът настоява също, пред да се сгигне до каквито и да било разговори по същество, държавната електрокомпания да плати огромните си задължения към централата.

Припомняме, че преди време от ТЕЦ „"КонтурГлобал Марица Изток 3" обявиха, че „Основните елементи на каквито и да било промени в споразумението за промяна на договора ще включват като необходимо условие пълното изплащане от страна на НЕК на просрочени  дължими суми към ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Не се очаква да се обсъжда цената на електроенергията, която ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" продава на НЕК на фиксирани в дългосрочния договор цени.

Обект на преговорите ще бъде само възможността за известно редуциране на цената за разполагаемост, т.е. това, което НЕК плаща на централата за определени мощности, които не работят, но се поддържат в пълна готовност за включването им в електроенергийната система при необходимост, например при значително нарастване на потреблението на ток.

"В случай на постигане на съгласие за намаляване на цената за разполагаемост, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания", заявиха в съобщението си от американската компания.

 

Междувременно в рамките на изслушването Светла Тодорова отчете, че регулаторът е провел 58 закрити заседания, 45 открити, 12 обществени обсъждания. Приетите доклади от регулатора са 279, основно свързани с издаване и прекратяване на лицензии за тръговия с електроенергия. Комисията се е произнесла и по 77 жалби на граждани в енергийния и водния сектор и е приела 173 предложения, направени от страна на дружествата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари