НАЧАЛО » българия

Сергей Лавров: Русия е загрижена от изявленията на ЕС за "Южен поток"

fb
3E news
fb
03-02-2014 10:39:00
fb

Русия е загрижена от изявленията на Европейския съюз за необходимостта от преразглеждане на споразуменията между Русия и страните участнички в проекта „Южен поток”, заявява министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в понеделник в интервю за сръбския вестник „Политика”. Той отбелязва, че „Южен поток” е вложение на Русия в обезпечаването на общата енергийна сигурност на континента, тъй като подпомага диверсификацията на маршрутите за транспортиране на газ за страните от Европа.

„В този контекст предизвикват загриженост и недоумение изявленията на Брюксел за необходимостта от преразглеждане на междуправителствените споразумениея между Русия и страните участнички в проекта „Южен поток”, включително и със Сърбия, с цел привеждане в съответствие с Третия енергиен пакет на ЕС, добавя Лавров.

Министърът подчертава, че законодателството на Европейския съюз не трябва да препятства изпълнението на по-рано постигнати двустранни договорености. „Упоменатите споразумения са неотменна част от международното право и не могат да бъдат подложени на преразглеждане едностранно”, заявява той.

Лавров отбелязва също така, че Москва е предложила на ЕС да сключи специално двустранно споразумение, регулиращо принципите на функциониране на трансграничната инфраструктура и за тези цели вече е разработила и предала на Европейския съюз съответния документ.

Министерство на енергетиката на Руската федерация още на 6 декември съобщи, че е получило официално писмо от Европейската комисия, за необходимостта от преразглеждане на договорите, сключени със страните транзитьори за строителството на газопровода. ЕК смята, че двустранните споразумения по „Южен поток” с редица страни от Европа – Австрия, България, Унгария, Гърция, Сърбия, Словения, Хърватия и Сърбия нарушават законодателството на ЕС. Европейската комисия очаква преразглеждането им.

Предполагаше се, че в рамките на срещата на високо ниво Русия-ЕС в края на януари въпорсът ще бъде подложен на обсъждане, но впоследствие се оказа, че той е бил само загатнат, като всяка от двете страни е повторила поддържаната от нея позиция. По неофициална информация проблемът ще бъде решен на поредица от срещи до края на 2014 г., като основните дебати се очаква да стартират през пролетта на тази година.

газ
Южен поток
Русия
ЕС
България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева