НАЧАЛО » българия

Селскостопанската академия ще бъде престрктурирана

fb
3E news
fb
29-01-2014 08:33:00
fb

Обмислят се възможности за преструктуриране на Селскостопанската академия или поне на някои нейни звена. Това обяви пред комисията по земеделие в парламента ресорният министър Димитър Греков. Той припомни, че в момента се търсят варианти за обединяване на научните излседвания и е възможно учените от структурите на ССА да заработят заедно с БАН по отношение на земеделската наука. Ще имаме оптимизиране на състава и в министерството на земеделието, а с научната общност на ССА трябва да се реши проблема къде да бъдат учените.

В ССА има институти, където от години не са приемани хора. Интересът към българската аграрна наука не е голям. Запазени са много сгради, които не се използват целесъобразно. Важно е работниците да работят по направление и изследванията да се правят по направление, каза още Греков.

По време на изслушването му стана ясно, че Европейската комисия е удължила забраната ни за износ на свинско месо до 2017 г. Причината за това са болестите по тези животни, с които страната ни продължава да се бори.

Греков призна още, че половината от сортовата структура на пшеницата у нас вече не е българска. Това на практика означава, че все повече чужди култури се използват за производство на хляб и фуражи.

В района на Петрич, Сандански и Благоевград тютюнът е изкупен на 100 %, каза още Греков. Относно изкупната кампания на тютюна, през 2013 г. е произведено рекордно количество от ориенталската култура. Търсенето в последните години на такива сортове е намаляло, допълни още Греков.

Според фирмите изкупуването на тютюна се е увеличило. Произведените сортовете "Бърлей" и "Виржиния" са били изкупени до Нова година и са изплатени, посочва Греков. Той отправи искане до Европейската комисия да бъде променен референтният период от 2008-2010 на 2012-2013 г. По думите му така ще има възможност определените 100 милиона лева за подпомагането на отрасъла да се дадат на действителните производители на тютюн.

С отпадането на дейността на фонд "Тютюн" регистрите на тютюнопроизводителите са били нарушени. "Те са много важни, за да има адекватни механизми за подпомагане”, уточни председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова.

Димитър Греков
ССА
По статията работи:

Георги Велев