НАЧАЛО » българия

Сезират КЗК за картелно споразумение между търговците на тютюн

С внезапно посещение в Пиринско агроминистърът се убеди, че на много места кампанията не е започнала, а изкупните цени са занижени

fb
3E news
fb
10-01-2014 04:57:00
fb

Партията на Мария Капон внася сигнал в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите-изкупвачи на тютюн. Това съобщиха от централата на Единна народна партия (ЕНП).

"Натискът на този картел върху производителите на тютюн трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция от страна на държавата срещу бъдещи картелни споразумения", заявява председателят й Мария Капон.

Според нея трябва да бъде въведен лицензионен режим на фирмите-изкупвачи, да се регламентира срока за провеждане на кампанията, да се гарантира навременното плащане на стоката към производителите и да се даде възможност ползване на процедура на арбитраж при оценяване на качеството на суровината.

Междувременно днес тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско блокираха международния път за Гърция и ГКПП – Илинден. Хората протестират срещу ниските изкупни цени за тютюна, които са между 1 и 2 лв. за килограм по-ниски от миналогодишните.

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков пък посети без предупреждение няколко села в Благоеградско, за да види как протича изкупната кампания. Заключението на министъра бе, че фирмите са посетили сравнително малка част от селищата и предлагат занижени изкупни цени в сравнение с тези от миналата реколта въпреки доброто качество на тютюна. В много села производителите още очакват търговците, за да си предадат суровината и най-накрая да получат средства.

 

тютюнопроизводители
протести
КЗК
Мария Капон
изкупна кампания
изкупни цени
Димитър Греков
картелно споразумение за тютюна
По статията работи: