Сделката за бизнеса на CEZ: Престрелките между управляващи и опозиция се разгорещяват

Собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси, заяви финансовият министър Владислав Горанов

Дори националният празник не успя да снижи градуса на общественото напрежение, породено от политическите престрелки около сделката между CEZ Прага и „Инерком“ за бизнеса на чешката компания в България. Многочасовото открито/закрито заседание на депутатите от комисиите по енергетика и вътрешна сигурност в края на изминалата седмица, предназначено да представи убедителна версия за сделката и да легитимира решението на премиера Борисов държавата да влезе в нея, очевидно не изигра докрай ролята си и не успокои партийните страсти и съмненията в обществото.

Очевидно проблемът не е в самата сделка, нито в „Инерком“ или в собственика на компанията. Проблемът е в модела на преструктуриране на икономиката и на енергийния сектор, при който заради предишни скандални схеми всяка смяна на собствеността се посреща с недоверие и тревога от бъдещи негативни последици. А в случая става въпрос за особено чувствителен сектор, където опериращата компания действително стига до домовете /и джобовете/ на 3 милиона потребители, а ще засегне и индустриални консуматори. От друга страна важният въпрос не е толкова дали „Инерком“, или фирма на Ковачки ще спечели проекта - това са двамата кандидати, стигнали до финала на преговори. Инерком си спечелиха проекта и ако се спазват законите у нас и в Чехия, покупко -продажбата е факт. И със сигурност е по-добрият вариант за инвеститор от Ковачки, чиито предприятия у нас са в окаяно състояние и продължават да работят напук на всички европейски и национални нормативи за екология, работна среда и т.н.

Да подлагаш на съмнение и да се опитваш да ревизираш сделка, сключена между частно-правни субекта от две държави е меко казано недалновидно – може да доведе до сериозни сътресения не само в двустранните ни отношения с Чехия, но и до санкции срещу България заради намеса в делата на бизнеса. Още повече, че имаше минимум една година, през която сделката и кандидатите можеха да се обсъждат и да се положат усилия за привличане и на други участници в конкурса на CEZ. И опозицията няма право да се поставя на бял кон, твръдейки, че това е „далавера“ само на управляващите. Левицата има свои представите и в енергийната комисия, и в комисията по вътрешна сигурност, т.е. информацията за преговорите и кандидатите е стигнала и до тях, ако не по линия на службите, то поне от информациите в медиите. Президентът също е получавал информация от службите. Тоест в тази игра чисти няма.

Въпросът е сега, след като изгонихме голяма част от големите външни инвеститори, а останалите също гледат навън, да се спретнем сами и така да си направим правилата, че да бъде без значение български ли е собственикът на определен бизнес, чуждестранен ли е, има ли история или има повече желание да се справя с предизвикателствата в управлението на предприятия от ключови икономически сектори. И това е в ръцете именно на депутатите, които най-после трябва да започнат да правят закони без вратички и цели портии, без дупки, ями и ровове и без изключения за богоизбрани. Тогава бизнессредата ще удовледотварява външните инвеститори и те няма да бягат от България, а дори когато решат да се оттеглят, няма да има никакво значение дали ще продадат бизнеса си на ENEL, на DESPA, на Транселектра, на Минстрой холдинг, ТЕЦ „Бобов дол“ или на „Инерком“. Защото ще има ясни правила първо за участие в сделката и за доказване на капацитет, второ за изпълнение на ангажиментите след подписване на договора.

Това обаче е извън фокуса на българските политици – както винаги и сега те сведоха казуса и свръзаните с него проблеми на махленско равнище и продължават да кръстосват шпаги в схватки, които вече са банални и обидни за всеки човек в България.

Какво казаха политиците в неделя ?

 

Цветан Цветанов, ПП ГЕРБ:

Премиерът не е знаел за сделката за бизнеса на ЧЕЗ, защото тя е по чешкото законодателство и българското правителство няма отношение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в неделното сутрешно предаване на БНТ, като се върна към данни от началото на сагата. „Имаше 8 участници при покупката на ЧЕЗ сега. Това, което е станало накрая е, че чешката страна е избрала Гинка (Върбакова, собственик на „Инерком“ б.р.) и тзи сделка се подипсва по чешкото законодателство.

Убеден съм, че премиерът не е знаел за тази сделка, защото тя не е по нашето законодателство и правителството няма никакво отношение. Това е частна сделка по международно правила, но това, което межем да гарантираме е, че цената (на електроенергията) ще се контролира. Тя няма да се увеличава от Гинка, както каза Корнелия Нинова. Но всеки се бори за някакъв електорат, направи своя извод Цветанов, като посочи, че сделката за ЧЕЗ още не е финализирана и никой не знае какви точно са детайлите по нея.

Корнелия Нинова казва толкова неистини, че се чудя как е възможно политик от този ранг да има такова отношение. Трябва да е ясно, че електроразпределителните дружества нямат нищо ообщо с електропреносните мрежи и формирането на цената на тока. Неистина е и, че годишно дивидентът на държавата от 33% от активите на ЧЕЗ и бил около 50 млн.( лв.). Парите, които са преведени еднократно през 2010-2011 г., са 41 млн. лв. за десет години“, коментира още той.

 

Владислав Горанов, финансов министър в правителството на ГЕРБ и ОП:

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решешние. Това каза от своя страна финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви. Той уточни, че до решението на правителството за намеса се е стигнало, за да бъдат успокоени българските потребители след истерията, създадена от опозицията по тази сделка.

„Ние имаме арбитражен спор с чешката компания ЧЕЗ, която в момента продава бизнеса си в България и за нас би било много трудно да водим задкулисно подобни разговори с тази компания, при положение, че водим арбитражен спор за доста сериозен материален интерес“ заяви Горанов. Той обясни, че арбитражът е по съдебен иск на ЧЕЗ срещу държавата за нарушение инвестиционни интереси накомпанията, като претенциите са за десетки милиони.

„Голямата истерия стана от опита на опозицията в лицето на г-жа Нинова и БСП като цяло да наложи една теза и да привърже управляващите с една подобна сделка“, коментира Горанов.

„Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, добави той.

Финансовият министър обясни, че собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов. На въпрос какво следва оттук нататък, той отговори: Ако се стигене до положително решение на чешката компания, ние може директно да влезем, купувайки компанията „Инерком“ или часто от нея, или да проведем други преговори“.

 

Делян Добрев, ПП ГЕРБ, преседател на комисията по енергетика:

Председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев обясни, че държавата реагира адекватно. Службите са пращали доклади до Министерския съвет и президентството как върви процесът между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите”, коментира Добрев в предаването „Събуди се” на NOVA ТВ. Според данните на службите те са знаели кои са кандидатите, но не и кой е с най-голям шанс, допълни той.

 

Румен Гечев, БСП:

Депутатът от БСП, коментира преди Добрев в неделното предаване на NOVA ТВ, че позицията на неговата партия е категорична - никакви комбинации с г-жа Върбакова и нейната фирма. Позицията е - прекратяване на сделката.

Гечев критикува правителството за това, че 1 година, през която са продължили преговорите, държавата не е реагирала.

„Представителите на „Инерком” се самозабравиха, след като бяха поканени и им беше оказано височайше внимание от премиера, от вицепремиера, от министъра на финансите. Посрещнаха госпожата, тя каза, че е склонна да размишлява да даде на българската държава определени акции. Аз не знам по-голяма обида и унижение за българската държава”, заяви Гечев.

„Българското правителство много се е объркало. Откога премиерът представлява еднолично държавата? Има ли решение от Министерския съвет, че държавата иска да участва? Има ли позволение от парламента, от комисиите?”, попита той.

 

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

Тази седмица - цялата сделка в прокуратурата. Хайде да видим, след като говорим за ревизия на Прехода. За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова по отношение на сделката за ЧЕЗ пред БНТ. Корнелия Нинова видя основата на проблема още от времето на Симеон Сакскобургготски, когато било предвидено държавата да има 33% в ЧЕЗ, което позволявало контрол, страната получавала дивиденти, имало забрана да се продава на офшорки, но Бойко Борисов продал тези 33 процента при първия си мандат. Лидерът на БСП иронизира и как за две седмици ГЕРБ минали към "лявата идея" да има държавен контрол върху ключови предприятия, каквото е ЧЕЗ.

Бихме искали да стане така и с други предприятия, заяви тя. Когато се управлява от държавници, държавата не е лош стопанин, подчерта Нинова, без да коментира какви държавници виреят в България.

Нинова уточни пред БНТ, че не става въпрос за насилствена национализация.

Лидерът на БСП дори видя ситуация, в която чешкият премиер Андрей Бабиш обвинил Бойко Борисов в лъжа, визирайки това дал ли е Бабиш на Борисов секретни документи за сделката с ЧЕЗ или не.

"Мисля, че скандалът с ЧЕЗ ще се разраства в международна линия, защото чешкият премиер обвини българския премиер в лъжа. А когато си председател на Съвета на Европа, да влезеш в тази ситуация е голям проблем на Борисов и на България и последиците не закъсняха. По този начин правителството постави държавата и народа ни на колене пред волята на един човек – какво ще каже Гинка Върбакова в Чехия", коментира Нинова. Според нея не може да се постави държавата "на колене" пред волята на едно физическо лице, което и да е то.

Някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българи, а няма много информация кой е този, как финансира сделката, как ще се връщат тези пари – дали няма да се връщат през увеличения на сметките за ток, изброи своите аргументи Нинова защо трябва да има обществен натиск по темата "ЧЕЗ".

В отговор на въпрос кой стои зад Върбакова, Нинова спомена банките, които стоят зад сделката, но които вероятно сега щели да се оттеглят и идвал въпросът кой ще дойде на тяхно място.

При питането какви гаранции искат БСП, червеният лидер каза, че правителството трябва да гарантира поне три неща:. Първо – националната сигурност, т.е. да се знае, че който купи ЧЕЗ, няма някой ден да реши да изключи 1/3 от електропреносната мрежа, теоритично. Втората гаранция е цените на тока да бъдат поносими към стандарта на живот, а третата – някой да понесе политическа и друга отговорност.

 

Тома Биков, ПП ГЕРБ:

„Твърдя, че нашите политически противници имат шанс да влязат във властта само по един единствен начин – по служебен начин, така, както го направиха през 2013 и така, както го направиха за кратко през 2017 година – за два месеца. Иначе, явявайки се на избори, те губят винаги. И когато единственият ти шанс е да влезеш по служебен път в управлението, ти започваш да мислиш за революция.“ Това коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Тома Биков подчерта, че след като сделката за ЧЕЗ е била приключена, държавата е включила всичките си институции и независими регулаторни органи с правомощия по закон в проверки, които все още текат и вероятно ще продължат да текат.

"Структурата на управлението на ЕРП-тата в България е следната: те са частни, но са подложени на много тежка държавна регулация и благодарение на тази държавна регулация през последните три години токът е поскъпнал с 2,5 процента, което никак не е много. Така че спекулациите по темата "Взимат ни ЧЕЗ" - ЧЕЗ е продаден през 2004 година и не е направено нищо, за да бъде върнат. И е продаден така, че държавата да няма никакъв контрол върху него, защото тези 33 процента, за които се говори, че са продадени, не позволяват на държавата да контролира, а единствено я ангажират при определени проблеми, евентуално, както се случва често, държавата да поеме загубите, а частният инвеститор да поеме печалбите. И поради тази причина тези 33 процента са продадени, защото няма никакъв смисъл от тях. Като няма инструмент за контрол, защо да стои държавата вътре? Там сега има нова хипотеза – да се опитаме да придобием 34%, които да позволяват на държавата да осъществява контрол върху дружеството." 

Ние трябва да преценим доколко трябва да дадем тези пари, за да се презастраховаме, че инвеститор не може да увреди тежко националния интерес, посочи Биков, като акцентира върху дебата по темата и аргументите "против":

"Защото  е много хубаво и красиво да се каже: "Дайте да си вземем ЕРП-тата, дайте, не само ЧЕЗ, а да вземем и другите". Но ако вземем всичко накуп, това ще струва около два милиарда. И тогава трябва да кажем, откъде ще ги вземем, от кои сектори - от здравеопазването, от образованието, от отбраната?"


Крум Зарков, БСП:

"Има хора и ние не знаем кои са, които се опитват и са на път да успеят да вземат една трета от електроразпределението на България, включително това, което захранва столицата и големите градове. Има хора, които се опитват да овладеят, и са на път да успеят, най-голямото енергийно предприятие в България, защото по оборот на средствата ЧЕЗ е именно такова.

Срещу това имаме абсолютно неадекватно правителствено действие в три етапа. Първият е скатаване чрез подаване на оставка и опит един министър да поеме цялата отговорност и просто да се размине, второто е конспирация - някакви гадове, хипотетично, които искат да бутнат правителството. Уверявам господин Биков, че бутането на правителството в момента не е основният проблем на страната. Основният проблем в момента е да се спре тази срамна сделка. И накрая - госпожа Гинка Върбакова за една седмица стана от персона нон грата, за която само защото я познавате си подавате оставка, правителствен агент, който след ден или два ще отиде в Чехия да защитава нашият интерес. Това е дебатът", заяви от своя страна депутатът от БСП Крум Зарков.

Каквото и да си обясняваме, сделка от такъв характер не може да се случи без подкрепата на правителството, изтъкна Крум Зарков:

"Ако държавата влезе като съдружник с тези неизяснени фирми и купувачи, тя ще легитимира тази сделка. Трябва да се направи точно обратното, държавата трябва да влезе в тази сделка, но преди това трябва да обясни, че тя не може да се случи така, както е започната, да започне една процедура отначало и тя да участва наравно с други, с достатъчно атрактивна оферта, за да си върне изцяло контрола върху електроразпределението в тази част от страната."

Опозицията си прави политическа кампания, ние се опитваме да решим проблем, който е възникнал другаде и когато се говори за корупция и нередности, предполагам, че БСП имат предвид чешката държава, защото чешката държава стои зад тази сделка, а не българската, категоричен бе Тома Биков:

„Нашата цел е по законен път да защитим интереса на българите. Всякакъв тип интервенции, които се правят на ръба на закона в подобни ситуации, са причината да няма сериозни инвеститори в тази област. Трябва да си дадем сметка, че когато през ден или два говорим за национализация, за това, че чешкото законодателство няма значение – ние можем да провалим сделката, да си решаваме какво да правим, въпреки че това е частна собственост – цялото това говорене, когато се прави от големи политически сили (може би и ние имаме вина за това), то създава среда, в която никой не иска да рискува да направи сделка в България, след което да се окаже, че собствеността му не е гарантирана. Нарушаването на международното законодателство може да ни излезе много скъпо.“ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари