НАЧАЛО » българия

Сделката за активите на ЧЕЗ в България може да се финализира до края на годината

fb
3E news
fb
28-07-2017 06:25:00
fb

Очаква се сделката за активите на ЧЕЗ в България да бъде финализирана до края на годината.Срокът за подаването на оферти е до 31 юли, а решението ще бъде взето от централата на компанията в Прага. Това съобщава в. "24 часа", позовавйки се на информация от ЧЕЗ Прага, подадена след запитване от изданието.

“Можем да потвърдим, че получихме оферти от няколко кандидати и преговаряме с тях. Бихме искали да решим до края на годината”, отговарят от централата на компанията на запитването.

По неофициална информация до втория кръг на преговорите са допуснати петима кандидати, които са преставили офурти с най-атрактивни условия: “Приста ойл” на братята Атанас и Пламен Бобокови в консорциум с турската STFA Yatirim; ТЕЦ “Бобов дол”, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки; чешката “Енерго-Про”; българските “Инерком груп” и “Фючър енерджи”.

Според друга информация петимата кандидати трябвало да подадат обвързващи оферти до 31 юли. Процесът по набирането на оферти продължава и посочената дата не е вярна, твърди обаче Алице Хоракова от пресцентъра на ЧЕЗ в Прага, пише "24 часа".

В първия кръг подадоха оферти 8 кандидати. Сред тях бяха “Минстрой холдинг” на Николай Вълканов и румънската “Електриса”. Спрягаше се и името на инвеститор от Израел, който обаче не бил допуснат. Тогава се говореше, че две от офертите са само за ТЕЦ “Варна”, който също е собственост на ЧЕЗ.

След отсяване на най-добрите предложения се стигнало до финалните пет кандидата.

Междувременно от 31 юли “ЧЕЗ Разпределение България” започва изплащането на дивидент на акционерите си. По решение на общото събрание се разпределя цялата печалба на дружеството за 2016 г. и неразпределената от предходни години - общо 48,97 млн. лв. Това прави по 25,40 лв. на акция. 67% от акциите в дружеството са на ЧЕЗ, а останалите 33% са на други акционери.

активи на ЧЕЗ в България
сделка
оферти
кандидати
По статията работи:

Галина Александрова