НАЧАЛО » българия

Свободен газов пазар - възможен ли е в България ?

fb
3E news
fb
23-03-2016 12:39:00
fb

 

"В рамките на Европа няма пример за свободен пазар, достатъчно ликвиден, с достатъчно конкурентни цени, с достатъчно голям избор за крайните потребители, където държавата по някакъв икономически способ да е намесена във взаимоотношенията доставчици – крайни потребители. А примери за свободни пазари много – Германия, Холандия, Англия и други. Това коментира в рамките на енергиен форум за либерализацията на енергийния пазар и новите тенденции в сектора зам.-изпълнителният директор "Маркетинг" към "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов.

През последните години у нас, за разлика от тези пазари, постоянно ставаме свидетели на наличието на конфликт на интереси между държавата – собственик на играч на пазара от една страна, и държавата – автор на политики и регулатор от друга страна. Разбира се, че има какво да се направи. Има възможности за доставки на газ и от север, и от юг. Не е необходимо да чакаме физическите потоци, които ще се реализират чрез интерконекторите.

На развитите пазари има достатъчно интелигентни виртуални начини за реверсивна търговия с капацитети. Въпрос на воля и на желание е пазарът наистина да бъде отворен. В момента няма никакъв проблем да бъде доставян газ от LNG терминала в Ревитуса с подписването на един единствен документ.", каза той. По-късно обаче в рамките на конференцията стана ясно, че този терминал в момента е празен, а България има проблем по подписване на на междусистемно газово споразумение с гръцката DESFA. 

Заради пазарната конюнктура цената на газа за България е една от най-ниските в Европа - около 150 долара за 1 000 куб. метра за второто и третото тримесечие. Това коментира от своя страна депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. Той предупреди, че случващото се на пазарите много бързо може да се промени. В последните дни вече се наблюдава поскъпване на петрола и България трябва да бъде подготвена. Страната ни е една от малкото в Европа, която получава природен газ от един източник и само по един маршрут, напомни депутатът.

"На България й трябва алтернатива, която да й позволи по-добри условия при промяна в пазарната конюнктура", посочи Добрев. Това например са инвестициите в инфраструктура, сред които една от най-важните е новата интерконекторна връзка с Гърция - газопроводът ICGB, както и изграждането на терминал за втечнен газ край Александруполис.

Местният добив е сред важните стъпки за осъществяване на енергийна диверсификация, посочи Добрев, като наблегна на факта, че страната ни успя да даде лиценз на „Шел“ за проучване на блок "Силистар" в Черно море. Добрев уточни, че има и потвърждение на инвестициите за блок "Хан Аспарух". Очакването е в средата на април там да бъде направен и първият сондаж, което ще отнеме 3 месеца. Едва след това ще има и повече информация за залежите, както и дали находището може да бъде експлоатирано. При положителен резултат обаче ще е необходима поне година, за да започне търговска експлоатация.

Проектите за междусистемна свързаност с Гърция, Румъния и Сърбия, разработката за газов хъб „Балкан“, местния добив, както и изготвеният от „Булгартрансгаз“ входно-изходен модел за достъп до мрежата и възможността за виртуална търговия може да доведат до сериозен напредък при българския газов пазар. Това коментира от своя страна заместник-началникът на „Главно диспечерско управление“ на дружеството Георги Бузяков. От обяснението на експерта стана ясно, че в момента страната ни не разполага със свободен капацитет за осъществяване на виртуална търговия.

Припомняме, че в писмо до КЕВР наскора големите индустриални потребители поставиха въпроса за виртуална търговия и спотови сделки. В същото време представителя на „Булгартрансгаз“ обясни, че страната ни няма свободен капацитет. Не е тайна, че договорите с „Газпром“ са сред причините за липсата на капацитет. Всъщност именно това е и смисъла на третия енергиен пакет. Прилагането му на практика, за което „Булгартрансгаз“ е готов с документите за балансиране на газовия пазар е първата стъпка към освобождаването на газовия пазар.

 

газов пазар
инфраструктура
По статията работи:

Маринела Арабаджиева