НАЧАЛО » българия

Сашо Дончев: Идеята на премиера за разпределителен газов център има смисъл и трябва да бъде внимателно анализирана

Не могат да се правят инвестиции, при положение че 25 години всички политици се опитват да правят социална политика през цената на тока, кометира председателят на БСК

fb
3E news
fb
13-12-2014 06:32:00
fb

"Южен поток" спря, понеже държавата стоеше и не вършеше нищо, ни напред ни назад в този проект. В идеята за газов разпределителен център, която лансира министър-председателят, има много смисъл и тя заслужава да бъде внимателно анализирана. Това каза председателят на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на „Овергаз“ Сашо Дончев пред БНР. Според него, такъв хъб би възникнал по естествен начин в Турция, ако там се появи руски газопровод, което би довело и до строежа на ирански и азерски такъв.


"Това е интересна идея, защото няма никакво съмнение, че основната цел в геополитически аспект на Русия сигурно е била с този проект да заобиколи Украйна. Но същевременно трябва да си признаем, че ние всяка зима изпитваме определени затруднения при удовлетворение на потребностите си за природен газ, тъй като тръбата, по която газът идва от Русия към България снабдява цяла Югоизточна Украйна. И когато там захладнее, потреблението на газ в Украйна става много по-високо, отколкото е договорено, а от това страдаме и ние, тъй като пада налягането, респективно количеството на газ, което получаваме", обясни Дончев.

"Евентуално изграждането на морски газопровод, който да свързва директно Русия и България, е нещо, за което ние даже не сме си мечтали, това е нещо много полезно за всички нас. Ако към тази идея, се добави още едно разсъждение – искам да подчертая, че ако руският газ, който е предназначен за Европа, излезе на турския бряг, това, което последно слушаме, че са плановете на Газпром, то тогава аз сега мога да се подпиша под твърдението, че на този същия бряг, рано или късно ще излезе най-напред азерският газ, след това ще дойде и иранският газ", каза още председателят на БСК.

"Това са основните потенциални източници на газ за Европа и когато те се съберат всички на турския бряг, то тогава този хъб, този разпределител, този газов център, по естествен начин ще се формира там и там ще се осъществява конкуренцията. Защото тя е винаги за пазар, но в конкретния случай конкуренцията ще бъде и за капацитет на тръбопроводите, които от там ще докарват газа до Европа. И обратното, ако руският газ, предназначен за Европа, излезе на българския бряг, то тогава азерският и иранският газ трябва да дойдат тук да го конкурират и ние по естествен начин ще станем този газов център, за който всички ние в момента само провокирани от идеята на премиера почнахме да си мечтаем. Така че в идеята има много хляб, според мен", коментира Сашо Дончев.

Според председателя на БСК, енергетиката е останала бастионът на корупцията и на социализма в България.

"25 г. след началото на прехода, крайно време е този разговор да се проведе смислено, задълбочено, защото ние чуваме сега 850 млн. нови загуби, за 3,5 милиарда задължения на НЕК. Хората дори не могат да осмислят тези цифри. Те не говорят много на обикновените българи", каза Дончев.

Съоръженията, по които се пренася електроенергия, са ужасно остарели. За да се постигне високо качество, да се приближим до качеството на електроснабдяването на Европа, са нужни инвестиции, каза Дончев.

"Не могат да се правят инвестиции, при положение, че 25 години всички политици се опитват да правят социална политика през цената на тока. Това е пълен абсурд. Цената на тока не може да се задържи на това ниво. Това са безумия. В крайна сметка, за съжаление в България има много бедни хора, но проблемът с бедността не може да се решава по този начин, той трябва да бъде изведен пред скоби и да бъде обсъден", подчерта Сашо Дончев.

Само конкуренцията може да даде на хората високо качество при ниски цени, няма друг такъв гениален център, на който може да се постигне това с разпределение на ресурсите отгоре. Неизбежно е, цената на тока ще се повишава. Средната цена в Европа е 25 евро. Да, темата за доходите и за бедността на българите е много важна и би трябвало да е критично важна. Но не и през цената на тока. Евтиният ток се оказва, че е по-лош от скъпия, според Дончев.

"Това е много лошо, изобщо суровините не бива да са евтини, те трябва да са на нивото на своята пазарна цена, защото тогава се използват пестеливо. И устойчиво развитие не се постига по подобен начин, устойчиво развитие се постига чрез най-ефективно използване на наличните ресурси, а когато ресурсите са евтини, те се пилеят, защото не струват нищо, категоричен е Дончев.

Той подчерта, че за 25 години не са подобрени условията за свободна конкуренция, "напротив, утежнихме я с много подзаконови и законови нормативни актове". Предишното правителство, по наше настояване, си направи труда и успя да събере в един анализ всички съществуващи нормативни актове, които имат отношение към бизнес средата. Оказа се, че броят им е 2200. Това са документите, с които се създават лицензионни, регистрационни, разрешителни и всякакви други режими, документи, на базата на които администрацията издава някакви справки, разрешения, съгласия. Самата цифра е ужасяваща, подчерта Дончев.

Онова, от което имат нужда хората, на тези, които сме свикнали да живеем от труда си, тези които не се страхуваме, че онова, което произвеждаме ще бъде по-малко конкурентоспособно от произвежданото от американци или французи, ние искаме свобода да произвеждаме и свобода да обменяме това, което произвеждаме в условията на конкурентна среда. Няма общество в света, което да е постигнало значим икономически напредък на базата на протекционистки политики. Ние - соцлагерът бяхме добър пример за затворена икономика, изключително добър пример беше и Албания, която отвсякъде беше затворена и докъде стигнаха тези неща, попита риторично Дончев.

Всички общества, които в един или друг исторически момент усещат, че се освобождават, се стремят да станат членове на Световната търговска организация. Защо? Точно това е организацията, която забранява на държавите да създават излишни нормативни актове, каза още Дончев. 

газов разпределителен център
Сашо Дончев
цени на тока
пазар на газ
пазар на електроенергия
По статията работи:

Галина Александрова