НАЧАЛО » българия

Само 15 язовира се оказали с неустановена собственост, поемат ги областните управители

fb
3E news
fb
04-02-2015 04:15:00
fb

От описаните в началото на месец декември 2014 г. 268 язовира с неустановена собственост, собствеността на 253 от тях е изяснена. Контролът върху останалите 15 е поет от областните управители, информира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. Министър Василева посочи, че по време на наводненията не е имало никакви сигнали за проблеми с техническото състояние на тези съоръжения.

Много ясно и точно обясних, че има 15 язовира, за които отговарят областните управители, подчерта и премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрол в парламента. „Нито един от тези язовири не е аварирал вследствие на несвършена работа”, посочи той и попита народните представители как си представят язовирите да бъдат източвани през ноември.

Въпросът за наводненията беше зададен от депутата от БСП Корнелия Нинова, която заяви, че премиерът си е „уредил удобен въпрос” от народния представител от ГЕРБ Станислав Иванов на тази тема. В реплика на отговора му, Нинова заяви: „Да бяхте внесли Закона за водите? Тук не става въпрос за бутане на язовири, дайте закона. Не лъжете, че няма констатации, че няма човешка причина за наводненията”, категорична бе Нинова.
Депутатът от ПГ на „БСП лява България” приложи доклад на Прокуратурата, където се посочва, че наводнението в Мизия резултат от скъсване на една от стените на един от язовирите. „Предупреждавам – ако още веднъж, вие, или някой от вашите хора каже, че моята партия използва случая популистки, ще разкажа пред цяла България какво се случи в Мизия, ще докарам половината град пред Министерски съвет. Не приемем тезата, че го правим, за да злоупотребяваме, ние сме го направили. Внесохме промени в Закона за горите, за речните корита, вашите колеги го отхвърлиха. Губим време, а ние си играем на опозиция и управляващи”, посочи Корнелия Нинова.
В дуплика Борисов обясни, че е имал предвид наводненията от последните няколко дни и увери, че законът за водите ще бъде внесен в парламента до края на февруари. Във връзка с отхвърлените законопроекти на опозицията по тези въпроси, Борисов препоръча да бъдат обсъдени. „Няма да ми падне репутацията, на хората им омръзна да се караме. Имаме теми, по които не може да не се съгласим”, категоричен бе премиерът Бойко Борисов

Екоминистърът съобщи, че изготвените промени в Закона за водите вече са на междуведомствено съгласуване. С тях се определя единният държавен контролен орган, който да следи за състоянието на всички хидротехнически съоръжения на територията на страната – Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, и се въвежда яснота по отношение на отговорността на собствениците и операторите на язовирите.

От своя страна вътрешният министър Веселин Вучков докладва след посещението си в наводнените райони, че прави впечатление, че масово липсват застраховки на домашно имущество.

"Повечето къщи са с много ниски данъчни оценки и пазарна стойност и премията, която трябва да се внася годишно като вноска, не е никак висока, но това е проблем. Това е проблем. Не можем да укоряваме винаги хората, но в същото време да даваме добри примери с хора, които са си застраховали имуществото. Просто трябва да стимулираме хората да си правят застраховки.

Трето, което като извод искам да насоча внимание, е междуведомствената комисия. Аз я оглавявам пръв сред равни, тя е от много институции. Първото заседание за тази година ще бъде към края на февруари. Искам приоритетно там да насочим средства за превенция и да подпомогнем, разбира се, и на хора, доколкото е възможно. Общините започнаха да си изпращат комисии, които конкретно да си направят своите разчети и да спазват юридическата процедура, за да може да се предложи нещо, ако трябва, на междуведомствената комисия. Но все пак искам да подчертая, че тази комисия има за цел да възстановява преди всичко публична инфраструктура – държавна или общинска. Това е смисълът от създаването на тази комисия, а не толкова да възмездява разрушения върху частни постройки. Трябва да намерим начин да стимулираме хората да си застраховат имуществото.

Само мога да ви кажа като информация – годишният бюджет на тази комисия е около 70 милиона лева. В момента в нея има внесени искания за над 410 милиона лева и всички са неотложни, животозастрашаващи, спешни, но ще приоритизираме нещата, така че да откликнем и на кметовете, и на областните управители, а и в случаите на неотложност – и на хората, които пострадаха от тези бедствия", подчертава Вучков.

Вицепремиерът Томислав Дончев призовава за това, че е редно едно принципно преосмисляне на начина, по който се работи, "като започнем от нормите, свързани най-вече с публичната инфраструктура". Примерно – дебит на дъждоприемните шахти в урбанизираната територия, подпорни стени, концепцията за корекция на речните корита. Има теоретични спорове дали голяма част от направените корекции през последните години носят ефекта, който трябва да носят и дали дори не ускоряват ефекта от водната стихия. Но това е процес, който трябва да тече сега. Много не искам да започне след втората, третата вълна бедствия, а трябва да използваме повода. Това са няколко министерства – и на околната среда и водите, разбира се Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, после е Министерството на земеделието и храните. Ако погледнем статистиката, площта на гората в България се увеличава, само че възрастта й пада. Възрастта й пада, гората става все по-млада, говорим за млади дървета, които нямат същата възможност като старата гора да абсорбират вода и да задържат водни количества.

Трябва да се преосмисли изобщо държавното управление и регулацията в редица сфери, ако говорим за превенция. Доколкото до реакция на място и наблюдавайки процеса в предходните години считам, че всички служби – като започнем от МВР, армията, общински служби, са извървели много голям път напред от гледна точка на координация и скоротечност на работата.

Последно, преповтарям темата с единния контрол. Ако имаме колективна отговорност, това е като колективен брак, в който участват трима-четирима души и не е ясно кой за какво е отговорен. Няма да имаме прогрес по темата, ако не е ясно кое ведомство точно за какво отговаря. Това включва всичко – от горите, достигайки до язовирите.

И последно по темата – подпомагане и обезщетяване на частните собственици. Стара тема, коментирана в предходните години. В рамките на този месец заедно с колегите, на първо място от Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи, ще представим на българската общественост предложението ни за модел, по който да се случва това. Това е обмислено през последните седем или осем месеца, правейки анализ и на практиката в България, и на международния опит, заявява Дончев.

наводнения
язовири
собственост на язовири
По статията работи:

Галина Александрова