НАЧАЛО » българия

Само срещу подписа ни ще променят клаузи в договорите за услуги

fb
3E news
fb
23-01-2014 07:17:00
fb

Компаниите ще имат право да променят общите условия в договорите за услуги само с изричното съгласие на потребителите. Заявяването на съгласие ще става единствено с подпис на клиента върху всяка от страниците на общите условия. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите, внесени от председателя на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев.

В сегашната практика в общите условия в първия сключен договор за услуга фигурира текст, според който клиентът е получил екземпляр с тях и е съгласен със съдържанието им. Това на практика не се случва и потребителите не могат да докажат в последствие, че не са били информирани за подновяване на договора или други своеволни дейности на компанията. 


Цонев предлага фирмите за предоставяне на услуги да обявяват в сайта си или в клоновете на компанията за промяна в общите условия, както и срок, в който клиентите да могат да откажат промяната. Така се избягва сегашната практика търговците да налагат на клиентите си клаузи, за които не са ги известили предварително.


Новите текстове дават възможност на потребителите да се откажат от договора без да дължат неустойки и без да посочват причина, да изразят несъгласие с предстоящи изменения или да ги приемат като подпишат екземпляр от променения текст, уточнява още той.

 

 

общи условия в договорите за услуги
Закон за защита на потребителите
промени
Йордан Цонев
защита на клиентите
По статията работи: