НАЧАЛО » българия

Само мляко, пресни плодове и зеленчуци за децата по схемата „Училищен плод“

Заради премахване на млечните квоти в ЕС, сиренето и кашкавалът отпадат от школското здравословно меню

fb
3E news
fb
18-02-2014 04:56:00
fb


Европейската комисия е поискала обединяване на двете схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко“ за здравословно хранене на децата в училищата и детските градини, което се финансира от ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на агроведомството. Въпросът е бил повдигнат по време на вчерашното заседание на Съвета по рибарство и аквакултури в Брюксел, на което е присъствал нашият зам.-министър на земеделието Бюрхан Абазов.

По двете схеми България усвоява годишно 230 млн. евро, като 150 млн. евро са за доставка на пресни плодове и зеленчуци на децата, а 80 млн. евро – за млечни продукти. Двете програми се обединяват заради отпадането на млечните квоти в общността от догодина, обясниха от МЗХ.

По тази причина от 2015 г. на подрастващите в школата и градините вече ще се дават само пресни зеленчуци и плодове и мляко за пиене, но не и преработени млечни продукти, като сирене, кашкавал и др., както е в момента, става ясно от съобщението. Доставките обаче задължително ще се придружават от разнообразни образователни мерки и брошури, от които малчуганите ще научават повече за земеделието, продуктите и здравословното хранене.

В Брюксел търсят алтернативи на млечните квоти

Междувременно Абазов е предупредил в Брюксел, че отпадането на квотите може да предизвика засилен вътрешнообщностен внос на преработени млечни изделия към страните от Южна Европа. Премахването на квотния принцип ще доведе до свръхпроизводство и спад на изкупните цени на млякото в България, което ще се отрази негативно върху животновъдството, е казал още зам.-министърът. За да станат нашите млекопреработватели конкрентни на европейските, трябва да намалят значително производствените си разходи, което може да се постигне с модернизиране и окрупняване на производството.

За ефективното справяне с бъдещи пазарни кризи, държавата ще подкрепи приемането на специфични мерки в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР), насочени специално към млекопроизводството в планинските и другите необлагодетелствани райони.

Държавите-членки също са изразили опасения, че нарастването на млекопроизводството в ЕС може да доведе до нестабилност на цените и до възникване на кризи. Затова се предвижда изграждане на „Обсерватория на пазара” като ефективен механизъм за прилагане на мерки за предотвратяване на кризи, казаха още от пресцентъра на МЗХ.

Група държави-членки са поискали да се редуцира налога при надвишаване на квотите и произведенитете количества да се намалят чрез коефициент на масленост. Други страни от ЕС пък са предложили въвеждане на механизъм за ограничаване на производството след отпадане на квотите. Дебатът по темата ще бъде продължен в рамките на Специализирания комитет по селско стопанство и на следващите заседания на Съвета на министрите на земеделието.

 

Схеми "Училищен плод"
"Училищно мляко"
обединяване
млечни квоти
отпадане
По статията работи: