НАЧАЛО » българия

Руслан Стефанов: Правителството да не продължава строежа на "Южен поток", докато Русия има претенции по "Белене"

fb
3E news
fb
25-07-2014 11:53:00
fb

 

Правителството да не продължава строителството на газопровода "Южен поток", докато стои отворен въпросът с компенсациите, които руската иска за АЕЦ "Белене". За това призова икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. От неправителствената организация представиха днес анализ на основните проблеми на управление на българската енергетика. В него се препоръчва приемането и реално изпълнение на нова национална енергийна стратегия, тясно обвързана с приоритетите за създаването на Европейски енергиен съюз и основана на обективен анализ на рисковете пред енергийната сигурност на България.


Извън решенията на Европейската комисия, дори тя да одобри този проект, в което аз дълбоко се съмнявам, но и дори да го одобри, аз мисля, че българското правителствотрябва да обвърже казусите "Белене" и "Южен поток" и да не продължава изпълненинето на проекта за газопровода, докато руската страна поддържа иска за компенсации по проекта Белене, каза Стефанов пред БНР.

Мисля, че в светлината на липсата на решение по отношение на "Козлодуй", което видяхме, служебният кабинет и следващото правителство са в доста силна позиция да поставят и да обвържат тези два проекта. Още повече, че ако погледнем реално ситуацията в енергийната сигурност на страната, многократно сме подчертавали, че "Южен поток" е далеч назад в листата на приоритетите по отношение решението реално на ситуацията за енергийната сигурност в страната. Той не променя крайната цена за потребителите в България, тъй като ние ще останем зависими от един-единствен доставчик, заяви Руслан Стефанов..


Очаквайте подробности

Южен поток
АЕЦ "Белене"
Център за изследване на демокрацията
По статията работи:

Галина Александрова