НАЧАЛО » българия

Руски фирми се интересуват от възможности за участие в строително-ремонтни дейности на ЕСО

fb
3E news
fb
17-11-2015 05:30:00
fb

Руски фирми от електроенергийния сектор проявяват интерес да участват в бъдещите процедури, свързани със строително-ремонтни дейности на обекти на българския Електроенергиен системен оператор. Това е съобщил министърът на енергетиката на Русия Александър Новак по време на срещата си с министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерство на енергетиката. 

По съвместна инициатива на двете страни предстои обмен на опит между българския и руския електроенергиен оператор.

 

Припомняме, че българският министър на енергетиката е на посещение в Москва за участие в международния конгрес "Трансформация на енергийните пазари и ролята на Русия в световния енергиен баланс". 

Министър Петкова предостави на руския си колега информация за предстоящи строително-ремонтни дейности на обекти на българския Електроенергиен системен оператор. Голяма част от оборудването в електроенергийната система на България е руско, се казва в съобщението.

В рамките на срещата бе обсъдено сътрудничеството в енергийния сектор между двете страни, уточняват от пресцентъра на ведомството. По думите на министър Петкова, Русия е стратегически партньор за българския енергиен сектор и основен доставчик на енергийни ресурси. Двете страни потвърдиха, че продължава коректното изпълнение на дългосрочните договори за доставка и транзит на природен газ през територията на България.

  

 

 

Електроенергиен системен оператор
Теменужка Петкова
Александър Новак
По статията работи:

Маринела Арабаджиева