НАЧАЛО » българия

Руски компании с интерес към българския пазар и съвместни предприятия

fb
3E news
fb
19-10-2017 03:58:00
fb

Пристигнахме в България с група руски компании, които реално се интересуват от българския пазар и искат да направят съвместни предприятия. Това заяви днес вицепрезидентът на Търговско-промишлената палата на Руската Федерация Владимир Падалко по време на Българо-руския инвестиционен форум, който се провежда в София, предаде БГНЕС. Домакини и съорганизатори са БТПП, Българо-руската търговско промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Русия. Участие във форума ще вземат Александър Манолев, зам.министър на икономиката на България, Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация у нас, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Цветан Симеонов, председател на БТПП, представители на институциите на двете страни, на бизнеса, експерти.

Програмата предвижда презентации на инвестиционните възможности в Русия и в България, истории на успеха в двустранните взаимоотношения, ще има семинар на тема „Нов митнически кодекс на Евразийския икономически съюз, нови условия за работа в сферата на външно-икономическата дейност”, ще бъдат осъществени много делови и бизнес контакти. Тук са представители на селскостопанското машиностроение, компании от областта на леката промишленост, на производството на вина, на чай , на кафе и др. Ние, все пак, „раздвижихме водите”, подчерта Падалко.

Нашите съвместни отношения са в подем, категоричен бе той. През миналата година в България почиваха над 500 000 руснаци, които похарчиха тук над 128 млн. долара, уточни гостът. Радваме се на тази активност, защото към 3.5 млрд.евро са инвестирани в България от руски компании, начело, разбира се е „Лукойл”, а на второ място е Газпром, даде пример Падалко. Сега работим с руските региони, а бъдещето на пазара ще зависи от това какъв достъп на потребителите осигуряваме до качествени стоки. За съжаление, в Русия вече нямаме червени български чушки, също и български череши, които са много популярни у нас, посочи Падалко като пример за ниши, които все още не са запълнени, но имат стари традиции, които са прекъснати.

Но има български бизнесмени, които работят на руския пазар и ние ги познаваме, подчерта той. В Москва вече е известна и българската кухня, с добри ресторанти и снабдяване с български продукти. 13 български компании работят край Москва и в околностите- имат големи селскостопански парцели, а продуктите от добива доставят на нашия пазар. Те имат печалби и са доволни, обобщи Падалко като призова българският бизнес да сподели впечатленията си от работата на руския пазар.

В приветствието си Георги Минчев, председател на УС на Българо-руската търговско-промишлена палата, се обърна към участниците с поздравления за активната съвместна дейност, която има и всички основания за ползотворно бъдеще. Ние нямаме външен регулатор, сътрудничим с банките в Русия, както и с банките от други страни, което осигурява стабилността на разчетните операции, посочи в началото на форума Наталия Маланичева, директор в Международната банка за икономическо сътрудничество. Но имаме само вътрешен регулатор и на базата на устава на банката, който е регистриран в ООН, добави тя. През 2016 г. реализирахме нова стратегия за възобновяване и развитие на дейността, но независимо от неблагоприятната делова ситуация банката постига много добри резултати, посочи Маланичева. Банката има преференциални условия за техни клиенти, подкрепя силно вноса и износа, осъществява търговско финансиране на родните и съвместни предприятия, предлага класическо кредитиране, особено- за малките и средни предприятия, осъществява стриктен валутен контрол.

В дневния ред на форума са презентации на много руски компании, които търсят или вече имат делово сътрудничество у нас- ОАО ”Реатекс”, Концерн ”Тракторни заводи”, ЗАО ”Завод за нефтодобивно оборудване” , както и представяне на възможностите на Калининградска област чрез Департамента за външноикономическа дейност.

Търговско-промишлената палата на Руската Федерация
Българо-руския инвестиционен форум
инвестиционни възможности
Евразийския икономически съюз
руски пазар
България
компании
По статията работи:

Галина Александрова