НАЧАЛО » българия

Руски експерт: Газов хъб на територията на България е малко вероятен

Турция предлага новият вариант на газопровод да се казва "Турски поток"

fb
3E news
fb
11-12-2014 08:00:00
fb

 

България предложи да изгради газов хъб на своя територия. Това заяви премиерът на страната Бойко Борисов. По думите му, газоразпределителният център трябва да се намира не на територията на Турция, а на българския бряг – във Варна, пише „Комерсант“, като се обръща за коментар на тази идея към президента на руския Институт за енергетика и финанси Владимир Фейгин.

 

Изданието добавя, че финансирането на строителството на газовия хъб във Варна ще бъде от Европейския съюз, а Европейската комисия ще наблюдава, за последващото разпределение на газа за Европа. „Освен това премиерът на България заяви, че страната може да помогне на Русия да построи газопровод до своята граница“. В този план от иданието се обръщат към експерта доколко е реалистичен подобен проект и дали Русия ще се съгаси с такова предложение от българската страна след всичко, което се е случило.

 

Струва ми се, че проектът е малко реалистичен. Българското правителство демонстрира очевидна нервност, заради сериозните думи и предприетите действия от руска страна. Дори не виждам какъв е смисълът. Те не помагат при строителството, те не инвестират, те нямат средства за това, а за това не става и дума. Те биха искали сега газопроводът да стигне на тяхна територия, но те действително пречеха не само за пускане в експлоатация а за строителството на газопровода.

 

Смятам, че проектът е нереален. Сега вече се очертава картината на планираният турски газопровод - „Турски поток“, както сега турците предлагат да се нарича, но аз се съмнявам, че „Газпром“ ще го нарече така. Този газопровод, както се вижда ще стига до западната част на Турция – там е по-голямо потреблението. В Турция по-голямо е потреблението в западната част и в централната, отколкото в източната, затова има смисъл да стига дотам. По-нататък, ако той продължи да се развива може да се стигне до ситуация, при която част от газа да минава по Трансбалканския газопровод на север и така в обратно направление ще стига до България. Тоест България може напълно да получава в крайна сметка по такъв виртуален източник доставките си“, казва експертът. Спорд него този проект не се разглежда в някакво далечно бъдеще.

 

По думите му подобен проект ще доведе до намаляване на потоците по Трансбалканския газопровод, но така потоците ще бъдат диверсифицирани. „След това може да има втори етап – това е строителството на газопроводи, които се свързват с този Трансбалкански газопровод“. Според Фейгин не е задължително това да са някакви големи газопровод, може да са малки, да са газови връзки.

газов хъб
България
Турция
Турски поток
По статията работи:

Маринела Арабаджиева