НАЧАЛО » българия

Руският газ ще мине през Гърция, Македония и Сърбия, обяви Путин

fb
3E news
fb
18-12-2014 01:03:00
fbВъзможността за създаването на европейски газов хъб на турско-гръцката граница ще зависи от желанието на Евросюза, на свой ред Русия е готова да работи в тази насока, заяви днес Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Така руският президент на практика отхвърли възможността за изграждане на газов хъб край Варна , който да поема и разпределя към европейските потребители руския газ, докарван по тръбопровод през Черно море. Тази идея лансира премиерът Бойко Борисов, след като в началото на месеца Путин обяви от Анкара спирането на  проекта "Южен пото" и реши да строи тръба със същия капацитет до Турция, като част от синьото гориво ще се насочва към Гърция и оттам към ЕС.

"Искат ли (европейските партньори) да имат устойчиви, гарантирани достави на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия. Може пак да се стигне до "Баумгартнер" (хъб) в Австрия. Не искат, няма да правим нищо", поясни президентът.

Путин подчерта, че "по-евтини и по-надеждни доставки от Русия няма и в близка историческа перспектива не се предвиждат".


Що се отнася до Турция, Путин заяви, че икономиката й нараства и се нуждае от допълнителни ресурси. "Сега турските партньори поставят въпроса да се увеличат доставките най-вече за вътрешния пазар. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности", отбеляза още Путин.

Без договор с Китай няма как да се реши въпросът за газификацията на Далечния изток и Сибир, продължи държавният глава. Той увери, че газовият договор с Китай не е на загуба. По думите му обръщането на Русия на Изток е свързано не с политиката, а със ситуацията в глобалната икономика.

Президентът Путин предложи на правителството да работи по-активно с износителите, които имат големи валутни постъпления. Той обаче се обяви против фиксиране на курса на рублата и задължителна продажба на валутните приходи. Според него нямаше да се наложи увеличение на основната лихва, ако централната банка беше спряла по-рано валутните интервенции.

Западните санкции са отговорни около 25 - 30 на сто за руската икономическа криза, отбеляза той.

 

пренос на руски газ
трасе през Турция
Македония
Сърбия
заобикаляне на България
газов хъб
турско-гръцка граница
По статията работи:

Галина Александрова