НАЧАЛО » българия

Русия чака отговор от Украйна за газовия дълг

Москва заплаши да спре доставките на синьо гориво за Киев с възможни последици за транзита на газ за Европа

fb
3E news
fb
13-04-2014 11:45:00
fb


Руският президент Владимир Путин още не е получил отговор на посланието си до европейските ръководители за ситуацията с украинския газов дълг. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Путин изпрати предложения на ръководителите на европейски страни, които купуват газ от Русия, във връзка с критичната ситуация с дълга на Украйна и възможните последици за транзита на газ за Европа. В писмото си до 18 държавни европейски ръководители, включително и 13 на страни.членки на ЕС, Путин заплаши да спре газовите доставки за Украйна, ако не изплати дълга си. Така Русия постави под заплаха доставките за Европа, както вече го направи през 2009 г.

Националната енергийна компания на Украйна "Нафтогаз" замрази вчера плащанията си към Русия до приключване на двустранните преговори за цената на газа, съобщи изпълнителният директор на компанията Андрий Коболев. По-рано този месец руският газов концерн "Газпром" пък удвои цената на газа за украинските консуматори от 268 на 485 долара за 1000 кубични метра. "Въпросът за изплащането на дълга е директно свързан със запазването на цените на газа на нивата от първото тримесечие", посочи Коболев. Според него няма причина цената да бъде ревизирана и определи 500 долара за кубичен метър като „непазарна, несправедлива и неприемлива цена“. „Поради това спираме плащанията за периода на преговорите", заяви Коболев.

руски доставки на газ за Украйна
Владимир Путин
конфликт Русия-Украйна
По статията работи: