„Русгеоком БГ”: Не възнамеряваме да добиваме шистов газ в Добруджа и да използваме опасна за хората и за животните технология

Проектът на компанията няма да доведе до замърсяване на водата и околната среда в Добруджа, категорични са от компанията

След изкуствено създаденото напрежение около евентуалния добив на природен газ в добричкия регион, от компанията, която направи инвестиционно предложение за добив - „Русгеоком БГ“ ЕАД, излязоха с официална позиция в опит да отговорят на страховете на хората, като обясняват намеренията и специфични особености на технологията, която ще прилагат.

Тук трябва да припомним, че големият проблем, който досега се сочи в областта на българската енергетика и конкретно в сектора природен газ е прекомерната зависимост от вноса на природен газ от Русия и свързаните с това сравнително високи цени на синьото гориво за българските потребители. Както много пъти е подчертавано досега, възможностите за намаляване на зависимостта от Русия е диверсификацията на източниците за доставки на природен газ в страната ни, а за понижаване на цените на синьото гориво - развитие на местния добив на газ. Последното се доказва от факта, че години наред добивания в находището Галата местен газ, който поради по-ниските разходи се купуваше от държавната "Булгаргаз" на ниски цени, служеше като буфер и позволяваше поддържането на поносими за потребителите цени на горивото на вътрешния пазар. Поради това в програмата на правителството основен приоритет за развитието на енергетиката е насърчаване на собствения добив на природен газ с цел енергийна независимост.

В тази връзка и поради важността на проблема публикуваме изцяло позицията „Русгеоком БГ“ ЕАД.

Инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД е за добив на природен газ по конвенционална технология от находище „Спасово” в блок „Добрич”. При експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разкъсване (т.нар. „фракинг“). Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва. Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения.

Добивът на газ няма да има вредно въздействие върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този начин и всеки може да види дали има поражения върху природата и хората в районите на действащите газови находища, като такива има и в Добруджа.

Сред ползите от реализацията на проекта са по-ниски цени на газа, разкриване на работни места, а 50 % от таксата по концесионния договор ще отива директно в бюджета на общината.  

Бихме искали да уверим българското общество, че действията на компанията са били и ще бъдат изпълнявани в съответствие с българското законодателство*, високите професионални стандарти, в интерес на развитието и просперитета на българската енергетика. От „Русгеоком БГ“ уважаваме и разбираме притесненията на местното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем притесненията, обявяват от дружеството.

 В резултат от успешното изпълнение на работната програма, предвидена в разрешението за търсене и проучване в блок „Добрич”, „Русгеоком БГ” ЕАД установи газонаситени пластове в две зони от разкрития чрез сондаж Р-1 Рогозина разрез. След провеждане на допълнителни детайлни изследвания и анализи на газонаситените обекти, резултатите бяха представени пред Министерството на енергетиката. Обект на инвестиционното предложение е откритото газово находище в пясъчници, които са конвенционален източник на природен газ. Съгласно българското законодателство след откриване на находище компанията изготви доклад за оценка на въздействието върху околната среда, който получи аргументирана положителна оценка на качеството си по обхват и съдържание от РИОСВ- Варна. В момента се провеждат обществени обсъждания, подчертават от компанията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари