НАЧАЛО » българия

Румен Овчаров: Сигурността на страната не е застрашена от задължения на НЕК

Трайчо Трайков: Докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на тези, които вземат решения

fb
3E news
fb
20-03-2014 04:13:00
fb

Сигурността на страната ни не е застрашена от задълженията на НЕК. Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той изирази и съмнения по повод на започната процедура от ДКЕВР по отношение на отнемането на лиценза на електроснабдителните компании. „Не смятам, че това ще стане. Преди една година го изиграхме този номер. Само че тогава Бойко Борисов пращаше прокуратурата в ЕРП-тата, по-точно в ЧЕЗ. Процедурата завърши само преди три-четири месеца.“

„В Закона за енергетиката в чл. 94 пише: Крайните снабдители продават на обществения доставчик количествата електрическа енергия, която са закупили по чл.162 и чл.31 от Закона за енергията за възобновяеми източници, по цената, по която са я закупили. Крайните снабдители са ЕРП-тата, а общественият доставчик е НЕК. Законът е казал, че ЕРП-тата не само могат, но и са длъжни да продават електроенергия на НЕК. Друг е въпросът, че НЕК не я плаща и ЕРП-тата изпадат в тежко състояние и започват да си удържат тези суми. Това, че ДКЕВР не си е свършил работата, си е вече негов проблем.“, обясни специалистът.

Според Овчаров причините за тежкото състояние на НЕК се кореният в разходите по проекта "Белене" и крайно непоследователната, вредна политика на ГЕРБ. Сега вместо да има работещ блок в "Белене", НЕК трябва да плаща задълженията, които е взела по проекта "Белене". Няма откъде да ги вземе освен от нас, обяснява още бившият министър.

Правителството от 2013-а година не направи нищо по-различно от това, което правеше Бойко Борисов. За съжаление БЕХ вече не може да взима заеми. В ДКЕВР са решили за последно „да изтупат чувала“. Когато не се търсят решения, а се правят пиар акции е така, обяснява още той. Овчаров припомни, че е бил против приватизацията на ЕРП-тата. Сега се упражняваме отново. Но това е контрапродуктивно. Държава, която иска да се възстанови, няма как да гони инвеститорите. „Министърът дава ултиматум и ДЕКВР дава ултиматом. Този орган не е независим.“, заяви още той.

Неговата прогноза е, че цената на тока ще се увеличи след изборите за Европарламент, а новите ръководители на Българския енергиен холдинг и Комисията за енергийно и водно регулиране не са направили достатъчно срещу недофинансирането на енергийната система.

Трайчо Трайков: ЕРП-тата в момента икономисват основно от поддръжка на мрежата

НЕК също дължи пари на енергийните компании, заяви днес и бившият министър от времето на ГЕРБ Трайчо Трайков, пред Нова телевизия.Той отново обясни схемата, по която се изкупува, фактурира и плаща зелената енергия, която до голяма степен е в основата на възникналия проблем. Трайков беше категоричен, че никой извън системата не може да каже кой на кого колко пари дължи.

"Проблемът е друг: според извратената логика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране фактът, че НЕК ще получи месец по-късно парите си от ЕРП-тата, ще го съсипе. Докато фактът, че ЕРП-тата не получават вече 20 месеца парите, които имат да получават, нямат никакво значение", допълни той.

„Както е тръгнало, докато цялата държава не остане без ток, няма да им уври акъла на тези, които вземат решения. Ако съдим по миналото, вероятно цената ще се повиши, но ако ЕРП-тата станат държавна собственост. Докато бяха държавни, електроразпределителните дружества имаха 25% от крайната сметка. Сега имат 5%. Технологичните загуби бяха 25%, сега са 10 на сто. Предприятията успяваха да си съберат само 5% от сметките в ромските квартали", напомни Трайков.

Той бе категоричен, че средствата, които се одобряват за инвестиции в мрежата на дружествата от страна на ДКЕВР, са недостатъчни. В момента компаниите икономисват основно от поддръжката на системата", поясни бившият енергиен министър. Той видя изход от ситуацията в оптимизирането на разходите и пазара за балансираща енергия. "Това означава да се създадат големи групи от потребители и производители, които вътре да предвиждат колко енергия ще се се произведе и консумира на следващия ден. По този начин се елиминира непредвидимостта в системата и по така ще се държат по-малко резервни мощности, а за тях се плаща, дори когато те не произвеждат ток", поясни той.

Румен Овчаров
Трайчо Трайков
ЕРП
задължения
НЕК
прихващане
ДКЕВР
По статията работи:

Георги Велев