НАЧАЛО » българия

Румен Овчаров: Популизмът в енергетиката вече е вреден

Не трябва да се допуска през цената на електроенергията да се решават екологични проблеми, педупреди експертът

fb
3E news
fb
04-08-2015 02:28:00
fb

Сметката за тока вече дойде и сега трябва да видим кой ще я плаща. Така бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира пред "България Он Ер" настоящата ситуация в енергетиката. По думите му сега е въпросът е кой ще поеме отговорност защо тази сметка е толкова голяма.

"От две години с вас в това студио си говорим, че цената на електроенергията не може да бъде задържана на нивата от 2012-2013г. Тогава, когато бяха въведени тези над 1000 МВт волтаици, на които трябваше да бъдат платени по някакъв начин преференциалните цени, които те получават. За съжаление тогава Бойко Борисов приказваше други неща. Той тогава поддържаше ниските цени на електроенергията“, заяви Овчаров. Той припомни 2012 г. и как тогавашният шеф на ДКЕВР, (Ангел) Семерджиев си позволи да каже, че увеличаването на цените с 10-12% съвсем няма да е достатъчно и догодина ще има увеличение с още 5%. „На следващия ден, независимият регулатор, с министърът на енергетиката Делян Добрев се изправи и казаха: "Не, никакви увеличения."." - припомни Овчаров.

По думите му премиерът „Бойко Борисов няма защо да се оплаква, защото над 50% от плащанията по "Цанков камък" са направени от неговото правителство“, заяви бившият енергиен министър. От този милиард и половина, за който премиерът говори за Белене около 400 млн. са платени отново от неговото правителство, допълни той. Овчаров припомни също така и периодтъ на бума на ВЕИ-централите.

"Всички ВЕИ-та са въведени на практика по време на правителството на ГЕРБ. Всички договори са подписани след 2010г. и то по много елементарна логика - тогава паднаха цените на фотоволтаичните панели и стана икономически изгодно те да бъдат реализирани“, заяви бившият енергиен министър.

Румен Овчаров не спести и критиките си към съпартиеца си и енергиен министър в кабинета Орешарски - Драгомир Стойнев за това, че не е направил нищо. "Той робуваше на същата логика като Бойко Борисов“, бе категоричен Овчаров. „ Когато се опитваш да превърнеш цената на електроенергията в социална политика и го правиш през един дълъг период очевидно стигаш, до сегашния момент." - коментира още той.

Експертът предупреди, че изграждането на централи за биомаса трябва да се спре веднага, тъй като според него става въпрос за мощности от 100 Мвт и потребителят отново ще плаща. Освен социалната политика, „през цената на електроенергията започнахме да си решаваме и екологични проблеми“, констатира Овчаров и заяви, че това не трябва да се допуска.

Според експерта това с либерализацията на енергийния пазар е следващият балон, който ще се спука от 1 януари. Тя има смисъл там, където създава конкуренция между производителите и създава право на избор на потребителите, допълни още Овчаров. Тя трябва да бъде въведена, но не очаквам нещо ...

По отношение на цените на електроенергията ние наближаваме вече хронически тежък махмурлук, допълни още експертът, като допълни, че разбира протестите на бизнеса..“Естествено, когато трябва да си намалиш печалбата ще протестираш, но не мога да разбера какво правят синдикатите там. Затова казвам, че популизма е вече вреден. Трябва да се видят възможностите за съкращаване на разходите“, посъветва Овчаров, но според него в подхода на Министерството на енергетиката и НЕК липсва системност. За пример той посочи забавянето по отношение на ограничаване на комбинираното производство.

 

 

ВЕИ
НЕК
цена на електроенергията
Румен Овчаров
По статията работи:

Маринела Арабаджиева