Румен Овчаров: Оборудване за стотици милиони за АЕЦ "Белене" стои под открито небе "сред природата"

Очаквания доклад на БАН ще повтори заключенията на HSBC от 2012 г., прогнозира ексенергийният министър

Снимки на оборудването, показани от Румен Овчаров
Източник: бТВ

При абсурдни условия се съхранява оборудването за АЕЦ „Белене”, за което България плати 620 млн. евро след  решението на Арбитражния съд. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров. По неговите думи в резултат на неправилното съхранение оборудването може да се окаже абсолютно негодно за вграждане ядрен реактор.

Овчаров показа снимки от площадката на централата, на които се вижда как компоненти, включително от активната зона на реактора, стоят под открито небе "сред природата". „Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща”, посочи Овчаров. По думите му цяла , а едва в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.

Почти година пристигат от Русия нови и нови компоненти (80% от тях вече са доставени), но сега са така на поляната каза Овчаров и показасъс снимки, че ( шахтата на реактора, в която се зарежда горивото) е хвърлено така в природата.

„На площадката на „Белене” повече от 15 години беше съхранявано такова оборудване и беше консервирано – и от от български специалисти", припомни Овчаров. Според него, вместо управляващите да ходят да се занимават с руснаците и те да им вземат една купчина пари, трябва просто да намерят тези хора и бързичко да консервират оборудването преди да е дошла зимата.

„Това не може да стои под открито небе Трябва да е в специални помещения и да се съхранява при специални условия. Това оборудване струва 620 млн. евро, колкото платихме на руската страна", подчерта Овчаров и добави, че при тези условия оборудването може да бъде компрометирано.

Оттук нататък отново зависим от руската страна, ако съоръженията не се съхраняват правилно, коментира ексминистърът. Той посочи, че ако се установи неправилно съхранение, руската страна има възможността да обяви, че оборудването вече е негодно за използване в реактор и така страната ни да се окаже притежател на една изключително скъпо струваща скрап.

Според Овчаров при сегашното съхранение на частите по-добър вариант изглежда даже те да си бяха останали в завода производител: „Поне ще имаме документи, че е съхранявано качествено”.

Ексминистърът беше категоричен, че няма значение кой е инвеститорът за евентуален строеж на „Белене”, когато не е ясна позицията на държавата: „Няма атомна електроцентрала без позиция на държавата. Държавата, в която се изгражда атомната централа, носи отговорност за нея – за ядрената щета на трета страна, за отработеното ядрено гориво”.

Овчаров прогнозира, че очаквания доклад на БАН ще повтори заключенията на HSBC от 2012 г. Според него има нужда от нови енергоблокове, а преди 5 години данните били манипулирани от тогавашния министър Делян Добрев. Румен Овчаров видя именно в своите коментари за „Белене” и делото между НЕК и „Росатом” причината да му бъдат повдигани нови обвинения.

Румен Овчаров днес е пенсионер, както сам призна – с максимална пенсия, пише бТВ.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари