Румен Овчаров: Китайският инвеститор за АЕЦ "Белене" е много сериозен

Румен Овчаров
Източник: www.cross.bg

"Ако Русия я сметнем за Европа, единият инвеститор е европейски, а другият – азиатски. Според мен по-сериозният е китайският инвеститор”, смята бившият енергиен министър Румен Овчаров, информира bTV. Той е категоричен, че е за построяването на "Белене", но трябва да бъде гарантирано, че стойността на проекта няма как да бъде раздута корупционно.

"Чуждестранният инвеститор може да постави нещата на много ясна основа и трябва да има обществен контрол върху развитието на този проект”, коментира още Овчаров. По думите му премиерът  Бойко Борисов го е потърсил за съвет относно АЕЦ "Белене". „Този въпрос, гледам, в момента вече е тръгнал да се решава. Аз виждам едни и същи говорители на едни и същи измислици и страхове отново да ни разказват за разни сеизмични зони”, коментира още Овчаров.

Той е категоричен, че зоната на АЕЦ „Белене” не е сеизмична. "Ние отново се плашим и си разказваме едни страхове, нямало кой да купува електроенергията… Има една елементарна истина – себестойността на електроенергията на АЕЦ "Белене" ще бъде по-ниска от тази на АЕЦ "Козлодуй", смята Овчаров. По думите му нашата централа „ще се изкупи” за по-малко от 20 години, а след това – всичко останало ще е плюс за държавата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари