НАЧАЛО » българия

"Росатом" ще проверява реактора на АЕЦ "Акую" за екстремално въздействие

fb
3E news
fb
06-02-2014 06:47:00
fb

Държавната корпорация търси консултант за анализ на възможните сценарии за падане на тежък самолет на площадката на АЕЦ „Акую“ в Турция, се казва на сайта за поръчки на „Росатом“.

Като организатор на поръчката е посочено представителството на АЕЦ „Акую“ в Москва. Избраната организация-консултант, според текста на конкурсната документация, ще трябва да изработи следните сценарии: извършване на терористичен акт с използване на самолет с максимално тегло при излитане повече от 400 тона, скорост на пилотиран полет в диапазона 150-200 метра в секунда; падане, в следствие на авиокатастрофа, на самолет на гражданската авиация с тегло повече  от 90 тона, а също така и разработване на варианти на инженерно-щурмански разчет за пилотиран полет със скорост 150-200 метра в секунда и попадане в сградата  на реактора. 

Цената по договора е 25,6 милиона рубли. Заявки за участие ще бъдат приемани до 17 февруари 2014 г., а обработката им се очаква да продължи до 25 февруари 2014 г. Очаква се изборът да бъде извършен не по-късно от 4 март. Преди този анализ, „Росатом“ вече е правил подобен за българската АЕЦ „Белене“.

 

Росатом
АЕЦ Акую
АЕЦ Белене
По статията работи:

Маринела Арабаджиева