НАЧАЛО » българия

„Росатом”: ТВЕЛ изпълнява задълженията си по доставките на гориво

fb
3E news
fb
06-03-2014 12:16:00
fb

ТВЕЛ изпълнява всичките си задължения по доставките на ядрено гориво за чуждестранните партньори, независимо от забраната за придвижване на железопътни композиции с ядрени материали през територията на Украйна, заяви представител на „Росатом”, цитиран от РИА Новости.

Държавният комитет по ядрено регулиране на Украйна на 28 януари 2014 г. издаде забрана за придвижване на железопътни композиции с ядрено гориво на територията на Украйна. Говорейки за вариантите за доставка на ядреното гориво от Русия за чуждестранните партньори, представителят на „Росатом” отбеляза, че „за тези цели може да се използва и алтернативен лицензиран начин на доставка – въздушен транспорт”.

„В частност за АЕЦ в Словакия се планира доставка на ядрено гориво с въздухоплавателни средства през следващата седмица. С всички чуждестранни партньори ние продължаваме да работим в обичаен режим и към промяната на маршрута те се отнасят с разбиране”, заяви той.

Припомняме, че според изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов събитията в Украйна няма да повлияят на доставката на ядрено гориво на централата и, че има алтернативен вариант за доставки. Освен това АЕЦ „Козлодуй” няма проблем с ядреното гориво за следващите две години. Ръководството на централата планираше през тази пролет да организира извозване на отработено ядрено гориво. Заради събитията в Украйна планът е отложен, коментираха в края на миналата седмица от ръководството на централата.

Росатом
ТВЕЛ
АЕЦ Козлодуй
ядрено гориво
По статията работи:

Маринела Арабаджиева