НАЧАЛО » българия

Рекордни количества ток от ВЕЦ през 2015 г., нараснали са и производството, и консумацията на еленергия

Общото производство на ток е нараснало с 3,9%, потреблението на еленергия се е повишило с 2.5%

fb
3E news
fb
05-01-2016 10:15:00
fb

През изминалата вече 2015-а производството на ток от водните централи е поставило абсолютен рекорд за цялата история на ВЕЦ-овете. Ръстът е бил с 22 на сто в сравнение с предходната 2014 година. Същевременно се отчита рязък спад на производството на електроенергия от заводските централи и топлофикациите.

Това се дължи на повишените нива на водите през първата половина на 2015 г. „От друга страна, има традиционен пазар за тази енергия, тъй като тя е гъвкава и може да се продаде на високи цени“, каза експертът.

Водните централи са достигнали 14 – 15% от общото производство на електроенергия в страната, което никак не е малко. В предишни години ВЕЦ-овете са допринасяли с 4 – 5% от общото производство, коментира експертът.

Общото производство на ток за потребление в страната и експорт е нараснало с 3,9% през 2015 г.

Увеличено е и производството на ТЕЦ-овете в Маришкия комплекс – с 11,5%  спрямо 2014 г. С по-голямо натоварване са работили т. нар. американски централи – AES Гълъбово (ТЕЦ Марица Изток 1) и КонтурГлобал (ТЕЦ Марица изток 3). „Не трябва да забравяме, че „Марица Изток 2“ традиционно работи на максимални мощности“, допълни Митю Христозов.

„Очевидно по-интензивната работа на тези централи е по-изгодна за НЕК, защото цената за разполагаемост, когато те не работят, е висока и държавната компания е в неизгодна ситуация“, обясни експертът.

АЕЦ „Козлодуй“ отчита за миналата година с 3,1% по-малко производство. Това се дължи на удължения срок за ремонт на шести блок, с цел той да достигне в бъдеще 1100 мВт.

Вятърните и слънчевите централи също имат ръст на производството спрямо 2014 г. съответно с 8,7% и 11,5%.
Биоцентралите имат незначителен дял от общото производство – едва 0,3 – 0,4%. При тях производството през 2015 г. е било с 53% по-високо спрямо 2014 г.

Високоефективното производство на топлофикационни и заводски централи е намаляло съответно с 18% и 33%. Тъй като тази енергия е скъпа, това облекчава бюджета на НЕК, каза експертът. Намалението в това производство  Христозов обясни със завишения контрол кое точно е високоефективно производство и решенията на КЕВР.

През 2015 г. потреблението на електроенергия в България се е повишило с 2,5 %. Тази година то е достигнало 37,813 млрд. кВтч., съобщи още  Христозов.

В предходните 4-5 години са отчитани намаления на потреблението. Тепърва ще се анализира на какво се дължи ръстът, тъй като средногодишните температури не са били особено различни спрямо предходни периоди, обясни експертът.

Запитан дали икономиката е потребявала повече електроенергия през годината той отговори: „Склонен съм да приема тази хипотеза, защото битовото потребление по начало няма големи отклонения в годишен аспект. Така че този ръст или е от индустриалното производство, или от сферата на услугите“.

Износът на ток също се е повишил с около 10% и е достигнал 10,538 млрд. кВтч, основно за Турция и Гърция.  

 

ВЕЦ
Производство на електроенергия
По статията работи:

Галина Александрова