НАЧАЛО » българия

Рекорден добив на въглища в "Мини Марица-Изток"

fb
3E news
fb
03-02-2014 03:25:00
fb

 

"Мини Марица-Изток" добиха рекордните 3,34 млн. тона лигнитни въглища през януари. Такива резултати не са отчитани през последните 21 години, съобщиха от предприятието. Цялото производство на мините е предназначено за трите големи термични централи в региона.

Близки до януарските количества са произведени през януари 2002 година, когато са добити 2,95 млн. тона въглища. Влошилите се метеорологични условия и падането на нощните температури до минус 6-7 градуса през последната седмица, съчетани с валежи от дъжд и силен вятър причинили обледяване на техниката и оборудването, не попречиха на работниците на дружеството да гарантират непрекъснатост на подаването на въглища към централите, допълват от мините. Създадените оперативни групи, регулярно почистват жп стрелките и вагоните. Най-добро постижение за януарски месец отчитат рудник "Трояново-север", които за последните 4 години не са имали по-добър добив на въглища. Тази година те добиха и реализираха над 1 млн. тона въглища.

Обемът на разкриваните работи също е с добри показатели. От началото на годината до края на януари са изкопани, транспортирани и насипани повече от 8 млн. кубически метра земна маса. Това е най-добрият месец януари от 2009 година досега. През последните 4 години за първия месец на годината резултати са в рамките на 5 до 7 млн. куб. метра земна маса.

В новия годишен план на "Мини Марица-Изток"  са заложени следните показатели: въглища - 29 млн. тона; откривка - 107 млн. кубически метра земна маса.

"Мини Марица-Изток"
добив на въглища
По статията работи:

Галина Александрова