НАЧАЛО » българия

Рекламата за новата емисия еврооблигации тръгва в понеделник

fb
3E news
fb
19-06-2014 06:43:00
fb

Рекламата на новата ни емисия еврооблигации пред инвеститори в Европа ще започне в понеделник, съобщи агенция "Ройтерс". Правителството получи картбланш от парламента да емитира дълг от близо 1.5 млрд. евро на външните пазари. Решението излезе в Държавен вестник на 13 юни, припомнят оттам. Средствата са необходими за връщането на стар дълг, чийто падеж е в началото на 2015 г. С новите заемни средства се очаква да бъде покрит и оформящия се дефицит в бюджета. Министерството на финансите повери пласирането на дълга на консорциум от три чужди банки - JP Morgan, Citigroup и HSBC.

Припомняме, че преди няколко дни Европейската централна банка отрицателни лихвени равнища и програма за финансиране на търговските банки в общността за над 400 млрд. евро. Експерти очакват в момента чуждите банки да насочат свободния си ресурс към облигационни емисии като българската.

Въпреки добрите прогнози е възможно новият заем да не бъде с особено добри условия. Само преди седмица рейтинговата агенция Standart&Poors понижи кредитния рейтинг на България с една степен и в момента той е BBB- със стабилна перспектива. Причината бе нестабилната политическа ситуация у нас.

еврооблигации
реклама
старт
кредитен рейтинг
министерство на финансите
По статията работи:

Георги Велев