НАЧАЛО » българия

Реализацията на "Южен поток" изисква политически преговори

fb
3E news
fb
17-04-2014 03:15:00
fb

Реализацията на проекта „Южен поток” изисква политичски преговори. Това заявява за агенция Фокус официалният представител на еврокомисаря по енергетиката Сабине Бергер.

Към настоящия момент политически преговори не се водят, а през тази година се състояха две срещи на работната група за „Южен поток” на техническо ниво”, казва тя. Според нея „работната група трябва намери точните правови граници за работата на газопровода „Южен поток” на територията на ЕС, която трябва да отговаря на европейските изисквания”.

Бергер припомня, че в края на миналата година беше взето окончателно решение за добива на природен газ от находището „Шах Дениз 2” в Азербайджан. Европа след 2019 г. ще може да получава по 10 млрд.куб метра газ, което е около 20% от газовите нужди на ЕС. Досставката на газ ще се осъществява по Южния газов коридор.

„Днешните събития подчертават колко важна е за ЕС диверзификацията на доставчиците и пътищата за доставка на газ, за да се намали зависимостта от отделните източници. Русия има значителна роля за доставките и ще остане такава. Но разбира се, ние ще имаме и други източници, например Норвегия, откъдето постъпва около 30% от газа за ЕС. Важна роля играе Алжир. Алтернатива е и увеличението на доставките на втечнен природен газ”, отбелязва Бергер. Тя подчертава, че ЕК смята да проведе задълбочено изследавне на енергийната сигурност на ЕС и още през юни ще е готова да представи план за намаляване на енергийната зависимост на общността.

 

Южен поток
ЕК
ЕС
Южен газов коридор
Шах-Дениз 2
По статията работи:

Маринела Арабаджиева