НАЧАЛО » българия

Разузнаването и ДАНС са имали данни, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар от 2010 г.

„Инерком“ смята да използва собствен капитал и ако се наложи да поиска заем с обезпечение на актвите си

fb
3E news
fb
01-03-2018 06:23:00
fb

Чешката компания ЧЕЗ е търсила възможност да напусне българския пазар още от 2010 г. Това съобщи Драгомир Димитров от Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) по време на съвместно заседание на Комисията по енергетика и Комисията за контрол на специални разузнавателни средства към Народното събрание по сделката за активите на ЧЕЗ в България. Ислешването е в две части – публична и закрита.

Според данните на ДАР в периода 2010 година - 2012 година са водени преговори с руски холдинг с участие на "Газпром", както и американска компания, чието име не бе споменато. Те обаче са се отказали по икономически причини. Към тези години оценката е била за активи от порядъка на 240 млн. евро, но чешката страна е била готова на сделка и при цена от 200 млн. евро. Цената на активите, според справката на агенцията е, че те са силно завишени.

Според думите на Драгомир Димитров, по преценка на ДАР, ако е, че ако сделка не е била сключена до края на 2017 година, което е свързано и с изборите в Чехия, купувач на активите по най-голяма вероятност е щяла да бъде Енерего – Про.

Димитров заяви също така , че има данни за сделката, които обаче не могат да бъдат споделени в рамките на публично изслушане.

 

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев каза, че в агенцията има информация за опити за продажба на активи от времето на 2014 г. В частност е ставало въпрос за продажби на активите на руска компания, българо-австрийско дружество и турски инвеститор, както и продажбата на пакета акции през БФБ-София.

Желаещите за активите на ЧЕЗ се променят през 2017 г. когато е обявено официално намерението на ЧЕЗ за продажба на активите, обясни още шефа на ДАНС. Тогава сред желаещите се нареждат – бизнесменът Николай Вълканов, команията на братя Бобокови "Приста ойл", Христо Ковачки чрез "ТЕЦ "Бобовдол", чешката Енерго-Про, румънската "Транс Електрика", "Инерком" и две турски компании. Офертата на Ковачки е била първоначално 302 млн. евро, а по-късно увеличена до 360 млн. евро, сочи информацията на ДАНС. Офертата на "Инерком" в началото е била за 290 млн. евро, като впоследствие е увеличена до сума от над 300 млн. евро, каза още председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Председателят на ДАНС обясни също така, че като стратегически обект от тази сделка е само мрежата за пренос 110 киливолта, тоест не става въпрос за стратегическа инфраструктура.

 

В рамките на изслушването и в отговор на депутатски въпроси, собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова заяви категорично, че няма офшорни компании.  На питането  на депутата от БСП Елена Йончева, дали  съпругът й познава премиера Бойко Борисов и дали се е срещал с него, Върбакова  отговори  отрицателно. Тя заяви ясно, че не й е известно съпругът й да познава премиера Борисов и да се е срещал с него. „Не съм искала и не искам да познавам политици извън официалната част“, каза тя.

Дали опозицията не обслужва някой от кандидатите в съревнованието за ЧЕЗ постави в рамките на изслушването председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Цветан Цветанов. Той обърна внимание на факта как една търговска сделка е станала политически проблем.
„Това, което чухме от политиците е както винаги да изместим темата – една чисто търговска сделка я превърнахме в политически проблем“ коментира по време на заседанието председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, като допълни, че никой не си задава въпроса защо се води този дебат. „Нямаше да го водим, ако 2002 – 2004 година, когато са се водили разговори и са се взимали решения,  в които БСП са участвали и не са се противопоставяли“, каза още Цветанов. Той отправи въпрос към БСП защо не са защитили интереса (на държавата), когато са имали тази възможност. Искате да превърнете една сделка, която се случва в Чехия в политически проблем“, каза Цветанов, което предизвика недоволство от страна на левицата.

 

Консултантът по сделката Веселин Захариев от „Мейн Кепитал“ обясни, че всяка една международна сделка се извършва горе-долу по един и същи начин - чрез собствен капитал и дългово финансиране от една или няколко банки. „Така се случват 99 % от сделките в света. Самата сделка е по английскто право и съотвтно ние спазваме няколко регламентации – част от финансирането е от собствен капитал, а друга част чрез банков“, каза той.

Собственият капитал варира между 20 – 30 %, като зависи от това какво преценяват банките като свое участие. Самото финансиране няма да се случи на ниво ЧЕЗ България, а на нивото на CEZ Group. Активите на придобиваните дружества няма да служат за обезпечение, тъй като това е изрично забранено от българското законодателство, припомни Захариев.

Самата структура „Инерком“ смята да използва собствен капитал и ако се наложи да поиска заем с обезпечение на актвите на „Инерком“, а не на ЧЕЗ и с този заем ще се плати сделката за ЧЕЗ, каза още Захариев. Той обясни, че в момента се водят разговори с международни банки за осигуряване на финансирането по сделката. "Инерком" ще осигури собствения капитал в сделката чрез парични средства, натрупани през годините и със заем, гарантиран с бъдещи парични потоци и активите на фирмата, поясни още финансовият консултант.

 

Депутатът Желю Бойчев от своя страна заяви, че напрежението е ескалирало след оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той се върна към блиц изслушването преди седмица и попита защо Петкова е подала оставка.

За всички стана ясно каква е причината за депозиране на оставката ми, заяви от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата Желю Бойчев. Министърът обясни, че „какво ще се случи оттук нататък е въпрос на решение на премиера Борисов и на коалиционните партньори“.

„Почтен човек съм, през целия си живот съм работила в интерес на държавата“, каза тя и допълни, че след като е станало ясно „коя е компанията, мое задължение беше да кажа, че познавам тези хора“. По думите й тези отношения трябва да бъдат изчистени и „това е пътят“, заключи министър Петкова.

 

ДАНС
ДАР
сделка за активите на ЧЕЗ в България
финансиране
Мейн Кепитал
Инерком
По статията работи:

Маринела Арабаджиева