НАЧАЛО » българия

Разрешават продажбата на домашно сирене от мобилни мандри

Скоро стопаните ще могат директно да продават продуктите си на 15 специални фермерски тържища в страната

fb
3E news
fb
08-02-2014 07:17:00
fb

По българските пазари скоро ще се предлага домашно сирене, произведено в малки мобилни мандри. В момента се преработва Наредбата за директните доставки, за да се премахнат част от ограниченията към млекопреработвателите. Одобряването на промените обаче зависи и от Брюксел.

Това съобщи експертът от министерството на земеделието и храните Деница Динчева на националната среща на фермерите край Варна, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България. Тя обясни, че подвижните мандри ще функционират в камиони и каравани и ще преработва само овче, козе и биволско мляко, тъй като за направата на краве сирене изискванията са по-високи. По проекта се работи от една година и основната цел е на потребителите да се предлага и истинско сирене, направено по традиционна българска технология без палмово масло.

На специално изградени 15 пазара за земеделски продукти в страната, стопаните ще могат директно да продават пилешко и заешко месо, сурово мляко и млечни продукти от мобилни мандри, яйца, мед, български зеленчуци и плодове и др. Тържищата ще бъдат оборудвани с хладилни витрини и млекомати, закупени със средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Според проекта фермерите ще могат да предлагат годишно до 150 000 литра сурово краве мляко и по-големи количества овче, козе и биволско мляко. Освен мед, по тържищата директно ще се продават и пчелни продукти – восък, цветен пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице. Фермерите ще имат право да реализират на тези борси до 1000 яйца седмично, което е два пъти повече от сегашните количества, до 5000 кг дивеч годишно, при сега разрешени 2000 кг.

 

мобилни мандри
наредба
промени
тържища за производители
По статията работи: